Rusia Unită propune un amendament care i-ar permite lui Putin să candideze din nou

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia Unită, partidul puterii din Federaţia Rusă, a declarat că va susţine un amendament constituţional care i-ar permite preşedintelui Vladimir Putin să candideze din nou la funcţia de preşedinte, în pofida unei limite legale care interzice în prezent un astfel de demers, transmite agenţia de presă oficială RIA Novosti, citată de Agerpres.

Putin este obligat de Constituţia în vigoare să nu mai candideze, după încheierea celui de-al patrulea mandat în 2024. Dar Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut, în prezent deputată în cadrul formaţiunii Rusia Unită, a propus amendarea Constituţiei în aşa fel încât preşedintele rus să poată candida din nou, anulându-i practic cele patru mandate de până acum, întrucât după votarea amendamentelor la Legea fundamentală din 1993 Rusia va avea practic o nouă Constituţie.

'Propun fie să înlăturăm restricţiile privind numărul de mandate prezidenţiale, fie să stipulăm într-un articol prevederea conform căreia după intrarea în vigoare a Constituţiei actualizate, preşedintele în exerciţiu, ca orice alt cetăţean, are dreptul de a fi ales în funcţia de şef al statului', a declarat Tereşkova de la tribuna Dumei, reunită în sesiune plenară pentru a vota în a doua lectură amendamentele constituţionale dorite de Putin.

 

Cel puțin la nivel declarativ, putin consideră inadecvată modificarea pentru a putea candida din nou

 

Tereşkova le-a cerut colegilor deputaţi să-i sprijine iniţiativa 'în substanţă şi în sens' şi 'să ajute la formularea legală a unui amendament corespunzător'.

Liderul grupului parlamentar al Rusiei Unite în Duma de Stat, Serghei Neverov, a declarat că liderii tuturor grupurilor din Camera inferioară se vor aduna mai târziu în cursul zilei împreună cu preşedintele Dumei şi vor analiza această propunere, lăsând să se înţeleagă că Rusia Unită va sprijini o astfel de iniţiativă, dar a a remarcat, între altele, că şi şeful statului ar trebui consultat în această privinţă.

Pe de altă parte, Zvezda TV, postul ministerului Apărării de la Moscova precizează că Vladimir Putin nu consideră adecvată o asemenea modificare a Constituției.

„Consider inadecvată eliminarea din Constituție a unei restricții în ceea ce privește numărul mandatelor prezidențiale. Schimbarea puterii este necesară pentru dinamica țării”, a precizat Putin, potrivit sursei citate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel