Rusia trimite circa 1.000 de militari în Belarus

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Rusia va trimite aproximativ 1.000 de militari ruşi în Belarus pentru etapa a doua a exerciţiilor militare comune ruso-belaruse 'Frăţia slavă' în perioada 22-25 septembrie, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de Reuters şi Interfax.

'Pe fondul situaţiei politico-militare create în jurul Republicii Belarus, preşedintele ţării a luat decizia de a desfăşura o a doua etapă a exerciţiului comun ruso-belarus Frăţia slavă - 2020', a comunicat Ministerul Apărării de la Minsk, citat de agenţia de presă rusă în pagina sa electronică. Această a doua etapă se va desfăşura sub forma unui exerciţiu operativ-tactic, au indicat responsabili ai armatei belaruse, transmite Agerpres.

'În total, aproximativ 6.000 de militari, peste 500 de echipamente tehnice militare vor fi implicate în acţiuni practice. Din partea Federaţiei Ruse participă circa 1.000 de militari şi până la 100 de echipamente tehnice', a precizat instituţia de apărare belarusă. La cea de-a două etapă a exerciţiilor 'Frăţia slavă' vor participa militari din cadrul Comandamentului Operaţiuni Vest, trupe speciale, forţe aeriene şi antiaeriene, forţe de rachete şi artileria din Belarus.

 

Serbia, marele absent



Prima etapă a manevrelor ruso-belaruse a început la 14 septembrie. Deşi iniţial urma să participe şi Serbia, aceasta s-a retras, invocând presiuni din partea Uniunii Europene, preocupată de criza postelectorală din Belarus. Tot atunci, Minskul a anunţat oficial că manevrele ar urma să se încheie la 25 septembrie. La prima etapă a manevrelor, ce s-a desfăşurat în regiunea Brest, Rusia a trimis 300 de militari din trupele aeropurtate din cadrul unei divizii de elită din Pskov, conform Ministerului rus al Apărării, citat de Interfax. Aplicaţiile s-au desfăşurat în principal la un centru de antrenament situat nu departe de frontiera cu Polonia. 'Exerciţiile au fost consacrate combaterii terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări', a indicat Ministerul rus al Apărării.

La 16 septembrie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a efectuat o vizită la Minsk, iar după întrevederea cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că Rusia şi Belarus pregătesc o nouă etapă a exerciţiilor 'Frăţia slavă', preconizată pentru luna octombrie.

Exerciţiile ruso-belaruse au loc pe fundalul unei mişcări de contestare inedită împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după realegerea sa la scrutinul din 9 august, considerat de oponenţii săi ca fiind trucat. În pofida represaliilor brutale din partea regimului de la Minsk, manifestaţiile de protest continuă în fiecare weekend.

Poliţia a reţinut 442 de persoane la protestele antiguvernamentale de duminică, între care 266 persoane numai la Minsk, a indicat luni Ministerul de Interne belarus.

Citește și: Începe Frăția Slavă. Peste 800 de militari ruși și belaruși vor executa tactici antiteroriste în poligonul militar Breţki

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel