Rusia susţine că avioanele Su-57 sunt folosite în Ucraina aproape de la începutul ostilităților

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.

,,Întrebuințarea avioanelor Su-57 în Ucraina a început la două-trei săptămâni de la declanșarea operației militare speciale. Aeronavele operează în afara zonei active de distrugere a mijloacelor de apărare antiaeriană ale adversarului, întrebuințând armamentul de rachete de la bord, a precizat sursa.

Avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57 au fost folosite pentru prima dată în acțiuni de luptă reale în anul 2018, în Siria. Primul avion de acest tip a fost livrat Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în anul 2020. Până la sfârșitul anului 2024, Rusia va dispune de 22 de avioane Su-57, urmând ca, până în anul 2028, numărul acestora să crească la 76.

Su-57 este destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, terestre și de la suprafața apei. Avionul are viteză de croazieră supersonică, iar armamentele acestuia sunt amplasate în interiorul fuselajului. Aeronava dispune de noi echipamente de bord și are acoperire împotriva radiolocației (tehnologie stealth).

Comentariul autorului: Este pentru a doua oară când surse neoficiale rusești vorbesc despre prezența avioanelor Su-57 în Ucraina. Prima dată, pe 10 martie 2022, martori oculari au postat pe rețelele de socializare un material video cu zborul unui avion de acest tip în Regiunea Jitomir (situată în zona de centru-vest a Ucrainei).

Potrivit datelor cunoscute până în prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de numai trei avioane de vânătoare de tip Su-57. Unul dintre acestea a fost livrat la trupe la sfârșitul anului 2020, iar alte două în 2021. În cursul acestui an, este planificată predarea altor patru avioane de acest tip.

Trebuie precizat faptul că primele avioane Su-57 au fost furnizate structurilor de testare a tehnicii  de aviație și de pregătire a piloților din Akhtubinsk și Lipetsk.

În total, cu noile aeronave se intenționează formarea a trei regimente de aviație, din care primele se vor afla în zonele de responsabilitate ale Regiunilor Militare Sud și Vest, adică chiar la frontierele cu Ucraina.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel