Rusia susține că a distrus deja 4 sisteme americane HIMARS în Ucraina, fără să prezintă vreo dovadă palpabilă

Darius Muresan |
Data publicării:
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat vineri că forţele ruse au distrus patru sisteme americane HIMARS în Ucraina, afirmaţii respinse drept "fake news" de Kiev, relatează Reuters, agenția internațională fiind citată de agenția națională Agerpres.

Între 5 şi 20 iulie "patru lansatoare şi un vehicul de reîncărcare pentru sistemele avansate de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) au fost distruse", a precizat Ministerul Apărării de la Moscova în briefingul său cotidian.

Kievul a respins afirmaţiile Moscovei, numindu-le "fake news" menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent informaţiile privitoare la evenimente de pe câmpul de luptă.

Kievul a salutat sosirea a opt sisteme HIMARS în Ucraina drept un atu care poate schimba cursul războiului, intrat acum în cea de a şasea lună.

Sistemele avansate sunt mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie, permiţând Kievului să lovească obiective ruseşti şi depozite de arme mai departe în spatele liniei frontului.

 

Rusia acuză Occidentul că înarmează Ucraina 



Moscova a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul furnizând mai multe arme Kievului şi susţine că furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune justifică tentativele Rusiei de a extinde controlul asupra unui teritoriu ucrainean mai mare, dincolo de regiunea Donbas din estul ţării, pentru propria sa protecţie.

Pe 6 iulie, la doar câteva zile după ce sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a distrus două dintre ele, dând publicităţii un video cu presupusa lovitură.

Ucraina a respins afirmaţiile Rusiei şi susţine că foloseşte sistemele americane pentru a aplica "lovituri devastatoare" forţelor ruse.

Serhii Leşcenko, un consilier al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Ucraina continuă să folosească HIMARS "pentru a provoca numeroase pierderi statului agresor".

"Rusia încearcă să oprească furnizarea de arme din Occident şi să-i intimideze pe aliaţii Ucrainei cu puterea fictivă a forţele armate ruse", a declarat el într-un briefing de presă.

În această săptămână Kievul a folosit sistemul HIMARS pentru a lovi un pod crucial de peste râul Dnipro în părţile controlate de Rusia din regiunea sudică Herson, provocând găuri uriaşe în asfalt şi determinându-i pe oficialii instalaţi de ruşi să afirme că acesta ar putea fi complet distrus dacă atacul continuă.

SUA au anunţat miercuri că vor trimite încă patru sisteme HIMARS în Ucraina în cadrul următorului lor pachet de ajutor militar

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel