Rusia spune că avioanele Su-57 de generația a V-a participă la invadarea Ucrainei și se descurcă „magnific”

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Rușii susțin în continuare că folosesc avioane de generația a V-a în Ucraina, deși nu au fost dovezi în acest sens. E vorba de controversatele Su-57, considerate de Moscova avioane stealth de generația a V-a.

O primă informație cu privire la angajarea avioanelor Su-57 în invadarea Ucrainei a apărut la începutul lunii iunie. Atunci, agenția de presă rusă RIA Novosti a informat citând surse militare, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au întrebuințat, pentru prima dată, o patrulă de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în timpul operației militare speciale din Ucraina.

Cele patru aeronave ar fi fost integrate într-o rețea unică de informații, pentru a distruge apărarea antiaeriană a adversarului.

Potrivit rușilor, în timpul misiunii a fost confirmată vizibilitatea redusă pe radare a avioanelor de tip Su-57.

 

Șoigu afirmă cu Rusia folosește constant în Ucraina „magnificele” Su-57, dar afirmația sa ridică semne mari de întrebare

 

2. Avioane ru... (su-57-felon_47801900.jpg)

Avioane rusești de tip Su-57

În cursul acestei luni, în urmă cu zece zile, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1 și citat de agenția Tass, a fost întrebat de echipamente de ultimă generație folosite în așa-zisa „operațiuni militară specială” din Ucraina, iar Șoigu a dat exemplul avioanelor Su-57.

Fără să prezinte vreo dovadă și cu scopul cel mai probabil de a le promova, ministrul rus a afirmat că forțele armate ruse folosesc în continuare Su-57 în Ucraina iar acestea se descurcă „magnific”.

„Putem afirma că am folosit și continuăm să o facem Su-57 (n.r. - în Ucraina). Acest avion și-a arătat capacitățile, având un graf uriaș de protecție împotriva diferitelor sisteme de apărare antiaeriană și a rachetelor. Dar cel mai important e că dispune de arme foarte puternice. Am testat cu succes aceste arme. Avionul e magnific, nu găsesc un alt cuvânt pentru a-l descrie”, a afirmat ministrul rus.

De remarcat însă că deși Șoigu vorbește de angajarea constantă a Su-57 în misiuni reale de luptă, Federația Rusă dispune de doar cinci avioane operaționale de tip Su-57. Deșii rușii afirmă despre aceste avioane că sunt de generația a 5-a, majoritatea experților le cataloghează ca fiind de generația 4.5. 

 

Primul Su-57 din producția de serie s-a prăbușit. Avioane de „generația a V-a”, cu peripeții pentru ruși

 

Povestea avionului de generația a V-a rus, nu a început cu dreptul. Industria a întâmpinat mari dificultăți la motor iar punctul culminant a fost atins când primul Su-57 din producția de serie s-a prăbușit. Începând din 2023 Su-57 care vor fi fabricate ar trebui să dispună de noi motoare.

În prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de cinci avioane Su-57, din care ultimele două au fost predate beneficiarului chiar la sfârșitul lunii mai 2022.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a informat recent că Forțele Aerocosmice vor primi în dotare, până la sfârșitul anului 2024, 22 de avioane Su-57 din producția de serie.

De precizat că în 2019 Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au semnat un contract pentru livrarea a 76 de avioane de tip Su-57.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel