Rusia speră să realizeze un “tun energetic” pentru aeronavele Su-57 și MiG-41

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit publicației americane Military Watch, specialiștii ruși depun eforturi considerabile pentru perfecționarea celui mai recent avion de luptă, Su-57, încercând să-l transforme într-o aeronavă chiar mai avansată decât cele din generația a șasea. Astfel, aceștia testează diverse echipamente și armamente pentru noile avioane de vânătoare, de la rachete balistice hipersonice și arme laser la inteligență artificială și pilotaj de la distanță.

Recent, au apărut o serie de indicii potrivit cărora Rusia dezvoltă arme cu energie direcționată pentru utilizarea de pe platforme aeriene. În luna iulie 2020, presa rusă a informat despre testarea unui tun de aviație cu impulsuri electromagnetice.

Deși principalul mijloc de generare a unor astfel de impulsuri este reprezentat de explozia nucleară, în mai multe țări au fost realizate arme energetice non-nucleare, folosind tehnologii specifice generatoarelor de microunde. Astfel de instalații, de tip “cuptoare cu microunde”, au o rază de acțiune mult mai mică decât cele nucleare, însă pot afecta în mod grav echipamentele electrice.

Dezvoltarea unui tun energetic ar permite obținerea unei arme revoluționare, care poate fi întrebuințată împotriva unei mari varietăți de ținte. Un tun energetic mai puțin puternic ar putea fi folosit pentru apărarea împotriva dronelor și a avioanelor fără pilot.

Rusia speră să își poată crea propriile arme cu energie direcționată, care pot fi integrate într-o gamă largă de platforme, de la mijloace de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și până la vechile avioane de vânătoare din generația a patra.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel