Rusia se pregătește să răspundă zborurilor bombardierelor americane B-2 în Marea Norvegiei

Ionel Copcea |
Data publicării:
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force
B-2 Spirit, sursă foto: US Air Force

Pe 09.09.2021, în Rusia și Belarus a început exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021. Cu o zi înainte, pe aerodromul Olenya de lângă Olenegorsk (Regiunea Murmansk, Peninsula Kola), au aterizat două avioane AWACS de tip A-50U aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

După cum a informat canalul de Telegram “linia operativă”, cele două aeronave A-50U au decolat de pe aerodromul Severny din Ivanovo, unde se află locul de dislocare permanentă al acestora.

Potrivit sursei, sosirea avioanelor “la periferia Rusiei” prefigurează în mod tradițional zboruri ale bombardierelor strategice rusești, care transportă rachete “către țărmurile adversarilor”.

“În acest caz, bombardierele rusești vor zbura fie pe la Polul Nord până la țărmurile din Alaska, fie prin Marea Norvegiei până pe coastele Angliei și Islandei. Misiunile acestora vor reprezenta un răspuns la zborurile bombardierelor americane B-2A efectuate timp de două zile consecutiv în Marea Norvegiei”, a menționat sursa.

Se presupune, de asemenea, că avioanele A-50U vor coopera cu forțele Flotei ruse de Nord, în cadrul manevrelor Vest-2021.

În prezent, în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA se află în serviciu 19 bombardiere B-2 Spirit. În ultima perioadă, în pofida faptului că cheltuielile cu întreținerea bombardierelor B-2 sunt extrem de ridicate, acestea au început să apară în mod frecvent la frontierele rusești.

 

„Rușii se pregătesc să întâmpine posibilii oaspeți”

 

Este de așteptat ca exercițiile la scară largă Vest-2021 să atragă atenția americanilor și, prin urmare, rușii se pregătesc să întâmpine posibilii oaspeți.

Comentariul autorului: Redislocarea avioanelor A-50U de la Ivanovo la Olenegorsk a fost confirmată și de sursele rusești de pe Twitter. Potrivit acestora, cele două aeronave au numerele de înregistrare RF-50610 (număr de bord 42 roșu) și RF-93966 (număr de bord 37 roșu).

Probabil, bombardierele strategice americane B-2 aflate în ultimele zile deasupra Mării Norvegiei provin de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. Acestea au fost aduse pe teritoriul britanic la sfârșitul lunii august.

Trebuie precizat faptul că, pe 09.09.2021, deasupra Poloniei a fost semnalat și un bombardier strategic american de tip B-52H. Aeronava, cu indicativul Grimm-13, a venit din zona Golfului Persic și a traversat Irakul, Siria, Turcia, Marea Neagră, România și Ucraina. Este posibil ca avionul să se deplaseze tot în proximitatea zonelor în care sunt planificate activități în cadrul manevrelor ruso-belaruse Vest-2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel