Rusia se laudă cu noua rachetă balistică cu elemente hipersonice Zmeevik, pe care a numit-o deja „ucigașa de portavioane”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.07.2022, citând surse din cadrul Ministerului Apărării și Complexului Militar Industrial, că Rusia dezvoltă racheta balistică cu elemente de luptă hipersonice Zmeevik, în interesul Forțelor Navale, care va deveni noul “ucigaș de portavioane”.

“Racheta balistică Zmeevik dotată cu elemente de luptă hipersonice este dezvoltată deja de mult timp. Aceasta va fi destinată pentru distrugerea navelor de luptă de suprafață de mari dimensiuni, adică, în primul rând, a portavioanelor“, a declarat una dintre surse.

O altă sursă a precizat că racheta va fi introdusă în dotarea Trupelor de Apărare de Coastă ale Forțelor Navale.

Unul dintre interlocutorii agenției a adăugat că, datorită caracteristicilor sale, racheta balistică Zmeevik amintește de rachetele chinezești similare de tip DF-1D și DF-26, cu o bătaie de până la 4.000 de kilometri.

Noua rachetă este dezvoltată de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Aceeași societate a dezvoltat și produce rachetele hipersonice Zircon (rachete antinavă pentru nave de suprafață și submarine), blocurile de luptă hipersonice Avangard pentru rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH și Sarmat, precum și complexele de rachete de coastă Bastion cu rachete supersonice Onyks (Yakhont în versiunea pentru export).

În luna martie a acestui an, directorul general al NPO Mashinostroyenia, Anatoli Svintsov, a declarat că întreprinderea are un număr mare de restanțe în ceea ce privește crearea versiunii pentru aviație a rachetei Zircon. Potrivit precizărilor sale, inițial, racheta hipersonică Zircon a fost dezvoltată în două variante, navală și de aviație, însă, la solicitarea beneficiarului, a fost luată decizia intensificării în prima etapă a lucrărilor la crearea versiunii navale a rachetei.

 

E prima dată când rușii vorbesc despre racheta balistică Zmeevik

 

Comentariul autorului: Este pentru prima dată când surse rusești vorbesc despre racheta balistică Zmeevik. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că, așa cum s-a precizat în presa rusă, “racheta este dezvoltată deja de mult timp”, este posibil ca în perioada următoare să înceapă lansările de testare a noii rachete destinate Trupelor de Apărare de Coastă.

Deocamdată, nu este clar dacă racheta va fi întrebuințată de instalațiile de lansare ale unor sisteme de rachete deja existente, precum Bastion, sau va fi creat un complex de rachete complet nou, cu propriile instalații de lansare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel