Rusia schimbă garda în Mediterană. O navă purtătoare de rachete Kalibr a traversat Strâmtoarea Bosfor 

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 15.01.2021, nava de patrulare Dmitry Rogachev a început traversarea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, îndreptându-se către Marea Mediterană.

“Echipajul navei asigură transferul acesteia din Marea Neagră în Marea Mediterană, unde va îndeplini misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse”, se arată în comunicatul de presă.

“Nava de patrulare Dmitry Rogachev se va alătura grupării permanente din Marea Mediterană, în conformitate cu Planul de activități al forțelor FRMN”, au precizat reprezentanții Statului major al flotei.

Nava de patrulare Dmitry Rogachev, Proiect 22160, a fost construită la Șantierul Naval Gorki din Zelenodolsk, unde a fost lansată la apă în anul 2017. Armamentul de bază al navelor din cadrul proiectului este reprezentat de complexul de rachete Kalibr-NK.

În Marea Mediterană se află o escadră a Forțelor Navale ruse, formată din aproximativ 10 nave de luptă și auxiliare. Anterior, navele de luptă și submarinele rusești din cadrul acesteia au executat atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupraunor obiective ale luptătorilor de pe teritoriul sirian.

Comentariul autorului: Nava de patrulare Dmitry Rogachev aparține Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim - Novorossiysk din cadrul Bazei Navale - Novorossiysk a FRMN. Aceasta este a doua navă Proiect 22160 din dotarea flotei, fiind introdusă în înzestrare în anul 2019.

Trecerea navei prin Strâmtoarea Bosfor a fost confirmată și pe Twitter de surse locale turcești, care au postat fotografii cu nava rusă.

Deși este oarecum neuzual, nava înlocuiește în Marea Mediterană un submarin. Este vorba despre submarinul Novorossiysk, aflat în curs de deplasare către Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică), unde va fi supus unui proces de reparații planificate. Submarinul a ieșit din Marea Mediterană, traversând Strâmtoarea Gibraltar, pe 13.01.2021.

În acest fel, Rusia menține în Marea Mediterană patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. În prezent, în zonă se mai află fregata Amiral Grigorovici, submarinul Stary Oskol și nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel