Rusia refuză să stopeze ofensiva lui Assad în Siria, după ce Turcia a invocat Articolul 4 al NATO

Tudor Curtifan / 28 feb 2020 / 18:21

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei s-au reunit azi de urgență după ce Turcia a invocat Articolul 4 al Tratatului.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

NATO s-a reunit azi, în baza acestui articol, la solicitarea Turciei,  după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib. în urma ofensivei trupelor lui Bashar al-Assad, susținute de aliatul rus.

La finalul întrevederii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să stopeze imediat ofensiva Armatei siriene în Idlib. NATO și-a reiterat spirjinul pentru Turcia.

 

Rusia refuză să stopeze ofensiva trupelor lui Assad în Siria

 

Într-un răspuns la solicitarea NATO, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite că Rusia nu poate împiedica ofensiva trupelor siriene.

Potrivit agenției de presă Tass, Lavrov a afirmat că Moscova nu poate „să interzică Armatei siriene să își îndeplinească obiectivele consemnate în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lupta împotriva terorismului”, iar Damascul nu va face niciun compromis. 

Lavrov a mai afirmat că Rusia se angajează să respecte acordurile cu Turcia cu privire la situația din regiune și a făcut apel către Ankara să facă același lucru.

Înaltul oficial rus a mai completat, precizând că „Armata siriană are tot dreptul să răspundă și să acționeze pentru a suprima teroriștii”, făcând referire la forțele rebele susținute de Turcia care luptă împotriva lui Bashar al-Assad din 2011 încoace.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy