Rusia reclamă militarizarea Norvegiei, prin acceptarea submarinelor americane în porturile sale

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ambasada Rusiei la Oslo a acuzat Norvegia de lipsă de cooperare și pentru faptul că strică relațiile de bună vecinătate. Motivul reclamațiilor părții ruse constă în intenția Ministerului Apărării din Norvegia de a transforma un debarcader civil din Grötsund, la 15 kilometri nord de centrul localității Tromsø, ca punct de ancorare pentru submarinele americane.

„Prin această inițiativă, Norvegia a preluat rolul de avanpost al NATO la granița cu țara noastră, fără niciun motiv și fără nicio amenințare din partea Rusiei. Constatăm militarizarea tot mai mare a Norvegiei, exercițiile sistematice antirusești, transferul pe o bază aproape permanentă a prezenței unor contingente străine mari pe teritoriul norvegian, contrar politicii de bază tradiționale”, se arată într-un comunicat al ambasadei.

La rândul lor, autoritățile locale din Tromsø neagă dorința prezenței navelor militare americane în portul lor și o numesc „o decizie guvernamentală”. Potrivit politicienilor locali, Ministerul norvegian al Apărării a dat un semnal clar pentru a-i ajuta pe americani. Norvegienii înșiși doresc să trăiască în pace cu vecinul lor, menționând că „rușii acuză Norvegia că a distrus bunăvoința de dragul intereselor NATO”.

„Relațiile nu sunt foarte bune acum și astfel de afirmații subliniază acest lucru. Rușii sugerează că politica de securitate norvegiană este definită în afara țării. Aceștia pun sub semnul întrebării independența Norvegiei și capacitatea ei de a-și formula propriile politici”, a spus șefa programului rus de la Institutul pentru Studii de Apărare, Ingerid Opdal.

După cum s-a precizat anterior, poziția autorităților municipale din Tromsø reflectă opinia locuitorilor din teritoriile nordice ale Norvegiei, care nu doresc să-și strice relațiile cu Rusia și se opun folosirii teritoriilor lor în conflictul dintre cele două puteri. În plus, norvegienii se tem de situațiile de urgență ce ar putea să apară la submarinele nucleare americane. Pe de altă parte, poziția armatei norvegiene reflectă interesele Statelor Unite, iar Ministerul Apărării solicită respectarea obligațiilor sale față de aliați.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel