Analiștii Reuters consideră că președinții Statelor Unite și ai Rusiei vor discuta șase teme majore în timpul întâlnirii de la Helsinki

Cristian Soare |
Data publicării:
Vladimir Putin si Donald Trump
Vladimir Putin si Donald Trump

Imprevizibilitatea lui Donald Trump și impenetrabilitatea lui Vladimir Putin fac dificilă orice prognoză despre summit – susține agenția. Cu toate acestea, cel mai probabil vor fi discutate probleme care fie sunt foarte importante pentru una dintre părți, fie asupra cărora este posibil un compromis.

Cursa înarmării

Agenția nu exclude că ambii președinți vor declara inacceptabila retorica militaristă. De asemenea, este posibil să se convină asupra continuarea tratativelor privind prelungirea termenului acordului START III, care expiră în 2021.

Sancțiunile

Putin ar dori ca Trump să ușureze sancțiunile, dar acest lucru nu este atât de simplu, deoarece majoritatea sancțiunilor împotriva Moscovei au fost codificate de Congres.

Cu toate acestea, președintele american poate slăbi unele dintre ele în cadrul puterilor sale prezidențiale.

Siria

Statele Unite, la cererea Israelului, vor cere de la Putin să reducă prezența militară iraniană în Siria. Potrivit Reuters, Rusia este puțin probabil să fie de acord cu acesta cerere, pentru că nu doreste să strice relațiile cu Iranul, și nici nu vrea sa înlocuiasca armata iraniană din Siria cu propriile trupe.

Conflictul diplomatic

Există șanse ca președinții să fie de acord să restabilească numărul angajatilor misiunilor diplomatice la nivelul anterior celor două valuri de expulzare a diplomaților din SUA și Rusia.

Europa de Est

NATO se teme că Trump va renunța la planurile de consolidare a prezenței Alianței și de a face exerciții în regiune ca „gest de bunăvoință” în fața lui Putin.

Ucraina

Summit-ul de la Helsinki va fi un triumf pentru Putin, dacă el va convinge SUA sa renunte la furnizarea de arme și alte forma de asistență militară pentru Ucraina. Pe de altă parte, este posibil ca Putin să facă concesii în ceea ce privește desfășurarea misiunii internaționale de menținere a păcii în Donbas. Totodata, potrivit Reuters, sunt exluse orice concesii privind problema Crimeei din partea rusă. Trump a raspuns anterior „vom vedea“ la întrebarea dacă el este dispus să accepte anexarea Crimeei de catre Rusia, dar mulți oficiali americani au declarat că nu există un astfel de punct pe ordinea de zi a intalnirii celor doi lideri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel