Rusia propune un moratoriu privind desfăşurarea rachetelor cu rază intermediară

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia susține că a propus SUA un moratoriu asupra desfăşurării armelor nucleare interzise de Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) semnat la sfârşitul Războiului rece, informează AFP.

,,Noi am propus SUA şi altor ţări membre NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunţa un moratoriu asupra desfăşurării armelor cu rază intermediară de acţiune', a afirmat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un interviu acordat TASS.

,,Acesta ar fi un moratoriu comparabil cu cel anunţat de (preşedintele) Vladimir Putin, potrivit căruia dacă SUA nu desfăşoară astfel de echipamente în anumite regiuni, atunci şi Rusia se va abţine să facă aşa ceva', a spus Riabkov, adăugând că semnarea unui nou tratat nu este pe ordinea de zi.

Potrivit diplomatului rus, nu trebuie 'să se dea crezare' nici declaraţiilor NATO, care asigură că Alianţa nu va desfăşura astfel de echipamente.

Anunţat în luna februarie de către preşedintele american Donald Trump, procesul retragerii din Tratatul INF privind rachetele cu capacităţi nucleare cu rază medie şi scurtă de acţiune (de la 500 la 5.500 km) îşi încetează existenţa dacă Rusia nu-şi distruge – aşa cum cere Washingtonul – sistemul de rachete care încalcă acest tratat.

Dimpotrivă, şeful statului rus Vladimir Putin a ratificat în iulie suspendarea de către Rusia a participării la Tratatul INF. Această decizie a fost anunţată imediat după ce Donald Trump a comunicat decizia Washingtonului la 1 februarie, iar apoi a fost aprobată de către parlamentul rus.

Washingtonul denunţă din 2014 desfăşurarea de către Moscova a sistemelor încălcând Tratatul INF, care a pus capăt în 1987 crizei rachetelor în Europa.

Racheta incriminată de SUA, 9M729, are o rază de acţiune de circa 1.500 de km, potrivit NATO, în timp ce Moscova susţine că aceasta nu depăşeşte 480 km.

Anterior, Riabkov nu a exclus posibilitatea ca Rusia să desfăşoare rachete interzise prin Tratatul INF mai aproape de SUA, în cazul unor acţiuni similare din partea Washingtonului faţă de Rusia, aminteşte publicaţia Vzgliad.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. La vremea respectivă, acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate in Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel