Rusia, poziție consolidată în Asia de Sud-Est. Evoluții și poziția SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia și-a consolidat poziția în Asia de Sud-Est, dezvoltând parteneriate cu statele membre ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), inclusiv cu Indonezia.

 

Context

Indonezia are caracteristici unice. Este înconjurată atât de Oceanul Indian, cât și de Oceanul Pacific. Se află pe o parte strategică importantă a rutei maritime între Europa și Asia și găzduiește cea mai mare populație musulmană din lume, ceea ce facilitează legăturile în lumea islamică.

Rusia și Indonezia au avut relații de prietenie încă din timpul URSS. Relațiile diplomatice sovieto-indoneziene au fost înființate în 1950. În anii 1950 și 1960, URSS a furnizat armatei indoneziene arme și echipamente militare, inclusiv zeci de nave de război, submarine, avioane, elicoptere, tancuri, rachete și muniții care depășeau un miliard de dolari.
În anii 1960, URSS a ajutat Indonezia să câștige disputa teritorială cu fosta sa putere colonială, Olanda.

După o lovitură de stat militară și o schimbare ulterioară a conducerii în Indonezia în 1965, în relația dintre Republica Indonezia și URSS a survenit o schimbare negativă pe termen lung. În anii 1980, relațiile s-au îmbunătățit din nou, dar prăbușirea URSS care a urmat a redus nivelul cooperării. În 1990, Rusia și Indonezia au început să-și restabilească legăturile.

Comerțul bilateral a crescut în volum. În 2017, acesta a ajuns la peste 3,2 miliarde dolari, cu 25% mai mare decât cel înregistrat în 2016. Sunt în curs de desfășurare negocieri privind stabilirea unei zone de liber schimb între Indonezia și Uniunea Economică Eurasiatică, al cărei membru cheie este Federația Rusă.

Evoluții

Nivelul de cooperare între cele două națiuni este deosebit de important în domeniul tehnologiei militare și al securității. Rusia și Indonezia sunt implicate activ într-un dialog privind terorismul și pirateria în regiune.

Au desfășurat, în mai multe rânduri, exerciții militare comune. În 2007, Rusia și Republica Indonezia au semnat un acord pe termen lung privind furnizarea armamentului rus Indoneziei. În 2008, Federația Rusă a oferit Indoneziei o linie de credit pentru achiziționarea de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari. În prezent, Rusia este principalul furnizor de echipament militar din Indonezia.

În august 2017, Federația Rusă și Indonezia au semnat un acord care stabilește termenii pentru viitorul contract de cumpărare a unui lot de avioane de luptă Su-35 de către Indonezia. În conformitate cu acordul, Rusia este pregătită să furnizeze 11 avioane în valoare de peste 1 miliard de dolari. (Indonezia va plăti o parte din cumpărare în numerar, iar restul în materii prime, cum ar fi ceai, cafea și ulei de palmier).

O colaborare în domeniul securității este un semn clar al unui înalt grad de încredere între cele două națiuni. Durata și amploarea cooperării Rusia-Indonezia în aceste domenii arată un nivel enorm de înțelegere și încredere reciprocă între aceste două națiuni.

Fără îndoială, aspectele legate de cooperarea Rusia-Indonezia sunt esențiale pentru întreaga zonă Asia-Pacific.

Poziția SUA

Recent, rapoartele de informații au indicat despre amenințarea teroristă din ce în ce mai mare din jurul Strâmtorii Malacca. SUA speră să controleze strâmtoarea Malacca, asigurând securitatea de-a lungul rutelor sale maritime.

În prezent, într-o perioadă de escaladare substanțială a dialogului politic dintre SUA și China privind controlul asupra regiunii Asia-Pacific, rolul strâmtorii Malacca a crescut în importanță.

Între timp, Indonezia, Malaezia și Singapore sunt hotărâte să-și apere apele teritoriale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel