Rusia pierde și tehnică modernă în Ucraina. Cel puțin 4 avioane Su-34 au fost doborâte, în timp ce Su-57 „privesc” de pe margine

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Su-34, sursă foto: Infinite Flight Community
Su-34, sursă foto: Infinite Flight Community

Suntem la finalul celei de-a doua săptămâni a invaziei Federației Ruse în Ucraina, zile în care Armata rusă nu a reușit să își atingă niciun obiectiv militar major și a înregistrat pierderi mari. Desigur, pierderi urașie sunt și de partea Ucrainei.

Rezistența Ucrainei, rezistență care s-a datorat și numeroaselor sisteme de armament defensive donate de NATO în ultimele săptămâni, dar și a instructorilor aliați care din 2016 au instruit militarii ucraineni, a luat prin surprindere Federația Rusă. După primele zile de război era clar că „operațiunea militară specială” rusă nu se va încheia cum a plănuit Kremlinul, printr-o operațiune fulger în care trupele ruse să captureze instalațiile militare esențiale ale Ucrainei și să schimbe puterea politică.

Rezistența Ucrainei a transformat conflictul în unul cu pierderi mari de ambele părți. Potrivit informațiilor venite de la Kiev, rușii au pierdut peste 12.000 de oameni. Nu avem o confirmare că cifra e reală, dar știm cu certitudine că numărul morților e mult mai mare decât s-a așteptat Vladimir Putin.

Și în ceea ce privește tehnica militară lucrurile nu sunt foarte roz pentru armata rusă invadatoare. Potrivit Kievului, rușii au pierdut peste 300 de tancuri și peste 1.000 de blindate, dar și 48 de aeronave de luptă și aproximativ 80 de elicoptere.

Indiferent dacă cifrele sunt corecte sau nu, în acest moment devine foarte clar că pentru a ocupa Ucraina, Federația Rusă va trebui să plătească un cost militar uriaș.

 

Ucrainenii au reușit să doboare 4 avioane Su-34. Controversatele Su-57 stau pe „margine” în conflict

 

Nu puțini au fost cei care au afirmat că Rusia nu a angrenat încă în luptă tehnica militară modernă. Parțial valabil, acest lucru pare contrazis cel puțin la nivelul aviației militare.

Publicația Defence-Blog precizează că Federația Rusă a pierdut până în acest moment cel puțin patru din noile avioane Su-34, considerate de Mosocva bombardiere de front de generația 4 ++. Sursa citată prezintă în acest sens fotografii cu epave ale Su-34 din patru locații diferite.

Ministerul Apărării de la Kiev a acuzat totodată cu Rusia a folosit aeronave Su-34 pentru a bombarda obiective civile.

Interesant e că nu există niciun raport cu privire la folosirea în operațiunile de luptă din Ucraina a controversatelor Su-57, avioane stealth despre care industria rusă afirmă că ar fi de generația a V-a. Su-57 au întâmpinat numeroase probleme de dezvoltare, în special pe partea de motorizare. Primul avion din producția de serie s-a prăbușit.

În prezent Federația Rusă deține, estimativ, 12 avioane de tip Su-57.

CITEȘTE ȘI: De ce „temuta” aviație militară rusă a eșuat în Ucraina, deși Rusia a anunțat distrugerea în totalitate a Forțele Aeriene Ucrainene

 

Despre Su-34, avioane de generația 4++, pe care rușii le-au pierdut în Ucraina

 

2. -imagine fara descriere- (su_34_zbor_82525700.jpg)

Su-34

 

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte. Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

În vara anului 2020, Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea, în perioada 2021-2022, a 20 de avioane de tip Su-34 în versiunea Su-34M.

CITEȘTE ȘI: Forțele Aerocosmice ruse au primit în dotare un nou lot de bombardiere de front Su-34

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel