Rusia nu va pleca prea curând din Siria! Acord între Moscova şi Damasc pentru extinderea bazei Khmeimim

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Baza aeriană Khmeimim din Siria, operată de forțele rusești, urmează să fie extinsă, deoarece Damascul a fost de acord să pună la dispoziţia Rusiei o suprafaţă mult mai mare de teren, dar şi de zonă costieră şi martitimă în apropiere de Latakia.

Acordul a fost semnat de reprezentanți ai celor două țări pe 21 iulie. Începând cu 30 iulie, acordul presupune punerea la dispoziţia Rusiei a 8 hectare teren şi a 8 hectare de zonă costieră din apropierea provinciei siriene Latakia de nord, se arăta într-un document publicat pe 19 august, potrivit publicaţiei Defense World.

Prin acest acord Siria permite Rusiei să-şi extindă baza Khmeimim. Teritoriul va fi acordat Rusiei temporar și fără costuri. Potrivit mass-mediei ruse, baza va fi folosit ca „centru de tratament medical și recuperare” pentru trupele ruse.

Statutul juridic al bazei aeriene Khmeimim este reglementat de un tratat semnate în 2015 de Rusia şi Siria. Aproximativ doi ani mai târziu, în anul 2017, Rusia și-a anunțat intenţia de a o transforma baza aeriană Khmeimim într-o componentă a contingentului său militar permanent staționat în Siria.

După cum precizează publicaţia BulgarianMilitary, președintele rus Vladimir Putin a cerut, în luna mai, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării începerea negocierilor cu Siria cu privire la transferul de bunuri imobiliare și a unor suprafeţe de apă suplimentare către armata rusă, în baza acordului privind prezența şi desfășurarea un grup de aviație al Forţelor Aeriene Ruse, pe teritoriul acestei ţări.

Trebuie amintit că Rusia are în Siria o bază aeriană – Khmeimim – și o bază navală în portul Tartus. Apărarea aeriană a bazelor rusești din Khmeimim și Tartus este asigurată de complexele cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S și Tor-M2, precum și de sisteme cu rază lungă de acţiune S-400 Triumph. 

Acordul dintre Federația Rusă și Siria privind desfășurarea Forţelor Aeriene Ruse pe teritoriul acestei ţări a fost semnat la Damasc la 26 august 2015. Potrivit documentului, Rusia, la cererea Siriei, desfășoară mai multe avioane şi elicoptere militare în baza aeriană Khmeimim.

În septembrie 2019, Ministerul rus al Apărării a precizat că există aproximativ 30 de aeronave și elicoptere la baza aeriană Khmeimim, în special, avioane Su-35, bombardiere Su-34 și Su-24, elicoptere Mi-35 și Mi-8AMTSh. La momentul respectiv, ministerul rus al Apărării preciza că infrastructura militară a bazei Khmeimim este capabil să găzduiască toate tipurile de aeronave, inclusive bombardiere strategice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel