Rusia mută pe frontul de Est: După căderea Avdiivkăi, forțele ruse forțează pe direcția operativ-tactică Novopavlivka

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februarie 2024, înainte cu două zile de cădere. Photo source: ISW
Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februarie 2024, înainte cu două zile de cădere. Photo source: ISW

După Avdiivka, armată rusă și-a mutat obiectivul principal cu 30 km mai la sud și trimite rezerve importante în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic (GOS) ucrainean „Tavria”.

„Concluzionăm că, după Avdiivka, rușii își concentrează în prezent eforturile principale pe direcția Novopavlivka, aceasta este fosta direcție Marinka. În special în zona satului Novomihailivka. Acolo, inamicul luptă la periferia estică, urmărește să avanseze făcând eforturi mari și atrăgând rezerve importante acolo. Pentru ei, aceasta este principala direcție de atac în regiunea Donețk după (ce a ocupat – nota autorului) Avdiivka”, a spus Dmytro Lihovi, purtătorul de cuvânt al GOS „Tavria” miercuri seara, citat de agenția de presă Interfax Ucraina.

 

După căderea localității Avdiivka, ocupantul rus a crescut brusc numărul de atacuri în direcția operativ-tactică Novopavlivka

 

1. Situația d... (screenshot-2024-02-17-080030_72469600.png)

Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februrarie 2024, înainte de cădere. Photo source: ISW

Comentariul autorului: La aproximativ o săptămână după ocuparea localității Avdiivka, forțele ruse au crescut brusc numărul de atacuri pe direcția operativ-tactică Novopavlivka, concomitent cu menținerea unei presiuni destul de mari în zona Avdiivka. Timp de patru zile consecutive între 23 și 26 februarie, au fost peste 40 de atacuri rusești pe zi, pentru ca în perioada următoare ritmul să scadă ușor, potrivit rapoartelor GOS „Tavria”.

Nivelul de întrebuințare a artileriei și UAV-urilor kamikaze tactice de către forțele ruse este unul ridicat în aceste zile și chiar ușor mai mare în ceea ce privește UAV-urile, față de perioada când a fost ocupată Avdiivka.

Pe de altă parte, pierderile rusești atât de personal cât și de tehnică militară sunt în scădere față de luptele pentru Avdiivka, indicând, cel mai probabil, o criză de muniție în rândul trupelor ucrainene, dar și o intensificare a folosirii UAV-urilor de către militarii ruși. Dar, poate cel mai îngrijorător lucru este că forțele ruse mențin un nivel foarte ridicat de folosire a MLRS pe întreaga linie a frontului, nivel care a rămas aproape același de când a început asaltul final asupra Avdiivka, între 10 și 12 februarie. 

2. Obuzier al... (3_72350500.jpg)

Obuzier al Armatei ucrainene / General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook

Întrebuințarea aviației de către forțele ruse a înregistrat o scădere pe întreaga linie a frontului cât și particular în zona de responsabilitate a GOS „Tavria”.

După căderea Avdiivka, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul-colonel Sirski a reformatat unele din zonele de responsabilitate ale grupărilor operativ-tactice din direcția „Tavria”.

Astfel, direcțiile Marinka și Șahtarsk au fost comasate într-o singură direcție care a fost numită Novopavlivka, după localitatea cu același nume aflată la 65 km V de Avdiivka. Astfel, se profilează faptul că obiectivul rușilor în această campanie de iarnă-primăvară este să ajungă pe linia de demarcație dintre regiunile Donețk și Zaporojie, aflată la 40-60 de km de actuala linie a frontului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel