Rusia menține în estul Mării Mediterane o grupare navală formată din peste 10 nave de luptă

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 01.01.2021, Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că peste 10 nave de luptă și auxiliare, între care fregata Amiral Grigorovici și nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek, au petrecut Anul Nou în compunerea escadrei rusești din Marea Mediterană. 

,,Peste 10 echipaje ale unor nave de luptă și auxiliare aparținând FRMN au petrecut Anul Nou în Marea Mediterană, îndeplinind misiuni speciale în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Interfax. 

În luna decembrie 2020, reprezentanții Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) au informat că în compunerea escadrei a intrat și atelierul plutitor PM-82, la bordul căruia se află și o subunitate de infanterie marină.

Escadra rusească se află în Marea Mediterană pe baze permanente. Fregate din compunerea acesteia, precum și submarine diesel-electrice, au executat, în mai multe rânduri, atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra pozițiilor luptătorilor din Siria.

Rusia dispune în zona Mării Mediterane de o bază navală dislocată în portul sirian Tartus. Pe 30 septembrie 2020, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aceasta este capabilă să primească zeci de nave de luptă. “Toate facilitățile de ancorare a navelor sunt echipate cu sisteme de întreținere, locuri de descărcare, precum și cu complexe de reparații minore ale navelor de luptă și auxiliare”, a precizat atunci ministrul.

Comentariul autorului: În baza analizei informațiilor provenite din surse deschise rezultă faptul că, în prezent, escadra rusă din Marea Mediterană are următoarea componență: fregata Amiral Grigorovici (FRMN), care asigură, probabil, și conducerea grupării; submarinul Novorossiysk (FRMN); submarinul Stary Oskol (FRMN), revenit recent din Marea Baltică; nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek (FRMN); dragorul Valentin Pikul (FRMN); remorcherul de salvare Professor Nikolai Muru (FRMN); remorcherul SB-739 (FRMN); atelierul plutitor PM-82 (FRMB).

La acestea trebuie adăugate, probabil, câteva vedete de patrulare și antidiversiune. De asemenea, în aceste zile, în Marea Mediterană a intrat și un detașament de nave aparținând FRMB, format din corveta Stoyky, petrolierul Kola și remorcherul maritim Yakov Grebelsky. De asemenea, pe 30 decembrie, fregata Amiral Kasatonov și remorcherul de salvare Nikolay Chiker aparținând Flotei de Nord au plecat din Severomorsk pentru desfășurarea unui marș de lungă durată. Probabil că, în decurs de aproximativ două săptămâni, și acestea vor ajunge în estul Mării Mediterane.

Trebuie remarcat faptul că Rusia continuă să mențină în portul Tartus și Marea Mediterană patru platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Este vorba despre două nave de suprafață (fregata Amiral Grigorovici și nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek) și două submarine (Novorossiysk și Stary Oskol). Toate acestea provin de la FRMN. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel