Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Siria. Bombardiere strategice în baza aeriană Khmeimim

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ca parte a strategiei Federaţiei Ruse de consolidare a prezenței sale militare în Siria, Moscova urmează să desfășoare bombardiere strategice, cu capabilităţi nucleare, la baza aeriană de lângă Latakia, în vestul țării, potrivit unui raport al cotidianului rus Nezavisimaya Gazeta.

Potrivit articolului, care a fost citat de publicaţia Middle East Monitor, Rusia modernizează bază și reconstruiește pista aceste baze, astfel încât să poată fi folosită pentru decolări și aterizări de către bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune, capabile să transporte arme nucleare. 

Analistul american Joseph Trevithick de la think-tank-ul GlobalSecurity.org a declarat ziarului că baza aeriană Khmeimim este un instrument important folosit de Rusia pentru a demonstra cât de prezentă este în Siria. Acesta spune că Rusia folosește baza aeriană pentru că încearcă să-și extindă influența geopolitică și militară în Orientul Mijlociu, dar mai ales întreaga Mediterană.  

 

Siria a permis Rusiei să-și extindă baza militară de pe teritoriul ei

 

Trebuie menționat că anul trecut Siria a fost de acord să ofere Rusiei suprafețe suplimentare de teren pentru extinderea bazei Khmeimim. Dar, conform acordului, terenul trebuia să fie pentru un centru de tratament medical și reabilitare pentru personalul Forțelor Aeriene din Rusia.

Prin acest acord Siria a permis Rusiei să-şi extindă baza Khmeimim. Teritoriul va fiind acordat Rusiei temporar și fără costuri. 

Statutul juridic al bazei aeriene Khmeimim este reglementat de un tratat semnate în 2015 de Rusia şi Siria. Aproximativ doi ani mai târziu, în anul 2017, Rusia și-a anunțat intenţia de a o transforma baza aeriană Khmeimim într-o componentă a contingentului său militar permanent staționat în Siria.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, în luna mai 2020, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării începerea negocierilor cu Siria cu privire la transferul de bunuri imobiliare și a unor suprafeţe de apă suplimentare către armata rusă, în baza acordului privind prezența şi desfășurarea un grup de aviație al Forţelor Aeriene Ruse, pe teritoriul acestei ţări.

Trebuie amintit că Rusia are în Siria o bază aeriană – Khmeimim – și o bază navală în portul Tartus. Apărarea aeriană a bazelor rusești din Khmeimim și Tartus este asigurată de complexele cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S și Tor-M2, precum și de sisteme cu rază lungă de acţiune S-400 Triumph. 

 

Rusia are mai multe avioane de luptă pe teritoriul sirian

 

Acordul dintre Federația Rusă și Siria privind desfășurarea Forţelor Aeriene Ruse pe teritoriul acestei ţări a fost semnat la Damasc la 26 august 2015. Potrivit documentului, Rusia, la cererea Siriei, desfășoară mai multe avioane şi elicoptere militare în baza aeriană Khmeimim.

În septembrie 2019, Ministerul rus al Apărării a precizat că există aproximativ 30 de aeronave și elicoptere la baza aeriană Khmeimim, în special, avioane Su-35, bombardiere Su-34 și Su-24, elicoptere Mi-35 și Mi-8AMTSh. La momentul respectiv, ministerul rus al Apărării preciza că infrastructura militară a bazei Khmeimim este capabil să găzduiască toate tipurile de aeronave, inclusive bombardiere strategice.

La sfârşitul anului 2020, publicaţia americană The Drive a publicat un articol al analistului Joseph Trevithick conform căruia Federația Rusă întărește baza aeriană Khmeimim. Autorul materialului a susţinut că pentru acest lucru se face un mic ’’truc ingineresc”, asociat cu alungirea pistei. Acest lucru va schimba, dacă se dorește, echilibrul geopolitic din Orientul Mijlociu în favoarea Federației Ruse.

Trevithik a precizat că „baza Khmeimim, situată în provincia siriană de coastă Latakia, este un instrument important pentru intervenția militară a Kremlinului în acea țară”. Deși ar fi mai corect să spunem că Federația Rusă încearcă să-și extindă influența geopolitică și militară la întreaga Mediterană.

Trevithick susține că imaginile din satelit de la Planet Labs, publicate la 14 decembrie 2020, sugerează ca una dintre pistele din incinta bazei Khmeimim se prelungește de ambele părți. 

Dacă în 2015 lungimea sa era de aproximativ 2900 m, acum a fost mărită la aproximativ 3200 m. Potrivit lui Trevithick, extinderea și modernizarea pistei de la baza Khmeimim ar putea avea ca scop facilitarea aterizării și decolării unui trio de bombardiere rusești Tu-22M3, Tu-95MS și Tu-160, precum și Tu-142, care au același design ca și Tu-95MS.

Trevithick afirmă că bombardierele ruse, echipate cu rachete de croazieră, care vor zbura de la baza aeriană Khmeimim, vor putea reprezenta o ameninţare de securite şi un factor de risc pentru flancul sudic al NATO.

Aceste aeronave vor putea, de asemenea, să fie folosite de Rusia pentru a răspunde mai eficient unor situaţii de crize și în cazul unor evenimente neprevăzute din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel