Rusia, Iran și China încep manevre comune în Golful Oman, în cadrul exercițiului naval “Maritime Security Belt - 2024”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nave militare ale marinei Gardienilor Revoluţiei din Iran
Nave militare ale marinei Gardienilor Revoluţiei din Iran

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.03.2024, un detașament de nave din compunerea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), condus de crucișătorul purtător de rachete Varyag, a intrat în rada portului iranian Cekhbehar.

“Navele rusești vor lua parte la exercițiul naval comun Maritime Security Belt - 2024. La acesta vor mai participa nave de luptă și auxiliare, precum și Aviația navală din cadrul Forțelor Navale ale Iranului și Chinei”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

“Partea practică a exercițiului se va desfășura în apele Golfului Oman din Marea Arabiei. Scopul principal al manevrelor constă în perfecționarea interacțiunii dintre participanți pentru asigurarea securității activităților economice maritime”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Potrivit precizărilor acestora, pe lângă crucișătorul Varyag, la exercițiu vor mai participa fregata rusească modernizată Mareșal Shaposhnikov, două nave de luptă și o navă de aprovizionare din China, precum și 10 nave de luptă și auxiliare și trei elicoptere aparținând Forțelor Navale ale Iranului.

În calitate de observatori, la manevrele comune ale celor trei state vor asista reprezentanți ai Forțelor Navale din Pakistan, Kazahstan, Azerbaidjan, Oman, India și Africa de Sud.

După cum a anunțat presa iraniană, manevrele vor începe pe 12 martie.

Rusia, China și Iranul au desfășurat exerciții similare și în cursul anului trecut. Între altele, în cadrul acestora au fost executate trageri de artilerie de la bordul navelor de luptă ale participanților.

Comentariul autorului: Manevrele comune ale Forțelor Navale din Rusia, Iran și China se desfășoară în proximitatea unei zone în care asigurarea securității navigației este deosebit de relevantă în prezent. Din cauza acțiunilor rebelilor houthi din Yemen, care protestează împotriva operațiunii armatei israeliene din Fâșia Gaza, transportul maritim civil din regiune este amenințat în permanență.

Rebelii controlează Golful Aden, atacând navele legate într-un fel sau altul de Israel și de aliații săi. Ca urmare, traficul prin Canalul Suez a fost practic paralizat, iar vrachierele și petrolierele din diferite țări aleg acum o rută mai lungă și mai costisitoare, ocolind Africa.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel