Rusia interzice trecerea navelor militare străine prin strâmtoarea Kerci. Inclusiv ale Ucrainei

Eduard Pascu / 15 apr 2021 / 21:44

Rusia închide strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, pentru navele de război ale altor țări, inclusiv cele ale Ucrainei, stat care are ieșire la Marea Azov.

Rusia a anunțat că va închide o strâmtoare crucială în Marea Neagră pentru navele de război străine, inclusiv ale Royal Navy care aveau programate exerciții comune cu Marina Ucraineană, pentru următoarele șase luni, transmite Plymouth Herald.

Acțiunea are loc pe fondul tensiunilor în creștere din regiune - Marea Britanie și alte națiuni G7 cerând ca Rusia ”să pună capăt provocărilor și să detensioneze situația” din Ucraina.

Avioanele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF), înarmate cu bombe Paveway și rachete Brimstone, se află în România, pentru a asigura serviciul de Poliție Aeriană a frontierei de Est a NATO, mai precizează sursa citată.

Surse din Ucraina au anunțat că Federația Rusă va închide strâmtoarea Kerci, de săptămâna viitoare până în octombrie 2021, ”pentru navele de război din alte țări sub pretextul exercițiilor militare”.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut Rusiei să anuleze imediat ”închiderea ilegală care separă apele Mării Negre”.

MAE de la Kiev consideră că acest pas reprezintă o încălcare gravă a libertății de navigație, garantat de Convenția ONU privind dreptul mării. Conform convenției, Rusia nu trebuie să obstrucționeze sau să împiedice tranzitul printr-o strâmtoare internațională către porturile din Marea Azov.

”Pe fondul consolidării continue a prezenței sale militare de-a lungul frontierei terestre cu Ucraina, Rusia a intensificat și acțiunile pe mare. Transferă nave de război din Marea Caspică și își consolidează capacitățile militare în regiunea Marea Azov - Marea Neagră. În pofida absenței oricărui motiv legal a decis, de asemenea, să închidă această zonă maritimă pentru navele de război ale altor state, în special Ucraina”, precizează oficialii de la Kiev.

În aceste condiții, Ucraina a solicitat partenerilor internaționali să intensifice presiunea diplomatică asupra Rusiei pentru a anula decizia de blocare a singurei legături între Marea Azov și Marea Neagră.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy