Rusia intenționează să șteargă Harkovul de pe fața pământului. S-a propus o inventariere rapidă a sistemelor Patriot pentru vedea ce poate fi trimis imediat Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, speră că până la întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor G7 să devină clar cine poate oferi Ucrainei mijloace suplimentare de apărare antiaeriană.

„Rusia vrea să bombardeze până la pământ orașul Harkov”, a spus ea, marți, citată de publicația germană NTV.

Ministrul a subliniat că Occidentul trebuie să facă și mai mult, în timp ce Germania a rămas fără rachete.

2. Orașul ucr... (bahmut_20135400.jpg)

Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus. Aceeași soartă a avut-o și Avdiivka. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

„Din păcate, stocurile propriilor noastre sisteme, în special Patriot, sunt deja practic epuizate. Este necesar să facem o evaluare a tuturor sistemelor Patriot din Europa și din întreaga lume pentru a înțelege de unde putem livra rapid ceva Ucrainei. Sper că putem oferi informații suplimentare public despre acest lucru la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările "Big Seven", a spus Baerbock.

Întâlnirea șefilor de diplomații ai țărilor G7 este programată să se desfășoare, în perioada 17 – 19 aprilie, la Capri în Italia.

 

Apărarea antiaeriană în Ucraina

 

Anterior, președintele Volodymyr Zelenskyi a spus că Ucraina are un anumit stoc de rachete pentru apărarea antiaeriană. Cu toate acestea, la o intensitate mare a bombardamentelor, acestea ar putea să nu fie suficiente.

Potrivit lui Zelenskyi, „25 de sisteme Patriot cu 6-8 baterii fiecare” sunt suficiente pentru a acoperi toată Ucraina din punct de vedere al apărării antibalistice.

 

Presupusa ofensivă asupra Harkovului - o posibilă dezinformare strategică acoperită cu intensificarea campaniei  aeriene rusești

 

3. Trageri cu... (patriot-sua_62612200.png)

Loviturile asupra Harkovului s-au intensificat din decembrie 2023 iar de atunci, orașul a suferit în urma unui număr mare de atacuri cu rachete și drone. Dar atacul din 27 martie a fost poate punctul de cotitură: pentru prima dată orașul a fost lovit de o bombă (cu efect distructiv mare) cu planare, lansată dintr-un avion. Atacul respectiv a avut loc la cinci zile după ce rachetele au distrus aproape toate instalațiile energetice ale Harkovului. Surse militare ucrainene spun că Rusia a decis să transforme Harkovul într-o „zonă gri”, potrivit The Economist. În acest fel, populația ar fi obligată să-l părăsească datorită lipsei resurselor elementare de supraviețuire. 

Alți analiști militari consideră că Rusia nu va avea prea curând capacitatea să atace Harkovul la un nivel care să conteze. De altfel, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a spus că eventuala ofensivă ar fi o mare greșeală pentru ruși. Intensificarea bombardamentelor s-ar încadra de fapt într-o operație informațională rusească, potrivit căreia Harkovul va fi atacat.

Operația respectivă ar avea ca scop atragerea către oraș de resurse militare ucrainene în general, nu doar de apărare antiaeriană, pentru a nu fi trimise pe front în alte direcții unde este stringentă nevoie. Oricum, vehicularea în mass-media a acestei ipoteze de posibil atac, chiar dacă se știe că este operație informațională, va atrage unele resurse de apărare suplimentare către Harkov. Șeful spionajului militar ucrainean, Kirill Budannov, a precizat, recent, că eforturile principale rusești de pe front sunt axate, momentan, pentru a înainta spre orașul Pokrovsk (aproximativ 40 km V-NV de Avdiivka, unde este acum frontul) și de a ocupa localitatea Chasiv Yar, situată la 4 km vest de Bahmut.

CITEȘTE ȘI: Ucraina și-a făcut calculul. Pentru a închide complet cerul în fața rachetelor Rusiei e nevoie de 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel