Rusia vrea să echipeze navele arctice de transport cu complexe de rachete de croazieră Kalibr-K

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.10.2021, că Rusia intenționează să echipeze navele arctice de transport de tip Ivan Papanin cu complexe containerizate de rachete Kalibr-K. 

Potrivit agenției, o declarație în acest sens a fost făcută de Viktor Kot, membru în Consiliul de Administrație al companiei Yugreftransflot din Sankt Petersburg, care dezvoltă navele arctice multirol, cu dublă destinație.

“La bordul navelor de tip Ivan Papanin ar putea fi amplasat sistemul mobil de rachete Kalibr-K. Acest lucru va necesita prezența a trei containere standard de marfă, ce pot fi amplasate la bord și descărcate cu macarale navale de 40 de tone”, a menționat Viktor Kot.

Potrivit precizărilor sale, în acest fel, navele, destinate transporturilor navale de-a lungul rutei maritime de nord, pot fi transformate în nave expediționare.

Anterior, reprezentanții ruși au informat că, datorită structurii corpului, a sistemului de propulsie electrică Azipod și stației radar pentru zona arctică, navele de transport multirol de tip Ivan Papanin nu au nevoie de asistența spărgătoarelor de gheață în timpul deplasării pe ruta maritimă de nord. Acestea pot să livreze module cu ateliere de reparații, unități medicale și rezidențiale, precum și grupuri de specialiști către bazele militare și științifice ale Rusiei din Arctica. Funcția de bază a navelor constă însă în transportul fructelor de mare din Extremul Orient în partea europeană a Rusiei.

 

Despre rachetele Kalibr-K

 

Conform datelor existente din sursele deschise, elementul principal al complexului mobil de rachete Kalibr-K este reprezentat de un modul universal de lansare, realizat sub forma unui container standard. În completul complexului se află o instalație de lansare înclinată sau verticală, un sistem de conducere a focului, echipamente pentru controlul luptei, navigație și comunicații, precum și sisteme de susținere a vieții echipajului, alimentare cu energie și stingere a incendiilor.

Complexul de rachete mobil de tip Kalibr-K include patru module de lansare, pentru care sunt utilizate containere de marfă de 12 metri. Acesta poate primi datele de indicare a țintelor de la orice sisteme de coastă, navale sau aeriene.

În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse se află complexe de rachete de tip Kalibr-NK, pentru navele de suprafață, și Kalibr-PL, pentru submarine. Bătaia maximă a rachetei de croazieră de tip 3M-14 din dotarea acestora este de aproximativ 2.000 de kilometri.

Comentariul autorului: În prezent, în cadrul Șantierului Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, se află în construcție două nave de patrulare Proiect 23550 din clasa Arktika. Ambele sunt destinate Flotei ruse de Nord. Este vorba despre Ivan Papanin și Nikolay Zubov. Prima dintre acestea a fost lansată la apă pe 25.10.2019 și va fi predată beneficiarului în anul 2024. Cea de-a doua navă urmează să fie livrată în 2025.  

Complexul mobil de rachete Kalibr-K (Club-K) este produs de concernul Morinformsistema Agat și este destinat pentru amplasarea în containere standard, care pot fi întrebuințate atât de pe uscat, cât și de pe platforme de transport rutier, maritim sau feroviar.

Particularitatea principală a complexului constă în posibilitățile multiple de mascare și camuflare, inclusiv prin amplasarea pe platforme civile de transport, sub forma unor containere obișnuite de marfă.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel