Rusia încearcă să legalizeze comerțul cu „diamante însângerate”

Eduard Pascu |
Data publicării:

Săptămâna aceasta, Moscova a anunțat că vrea să se pună capăt embargoului internațional asupra diamantelor exportate din Republica Centrafricană (RCA), în prezent singurul stat din lume împotriva căruia se aplică interdicția de comerț cu așa-numitele „diamante însângerate”. Conform The Independent, peste 90% din diamantele extrase în această țară africană ajung pe piața neagră internațională, transmite paginaderusia.

Marți, adjunctul ministrului finanțelor din Rusia, Alexei Moiseev, a declarat că: ”a venit momentul să recunoaștem că interdicția nu funcționează și să legalizăm total comerțul cu diamante”.

Oficialul rus a precizat că „interdicțiile actuale sunt nedrepte pentru săraci, pentru care aceasta este singura modalitate de a câștiga ceva. (…) Aproape toate aceste diamante ajung pe piața mondială sub formă de contrabandă… Iar încasările sunt ale infractorilor”, – citează The Independent.

Activiștii susțin că poziția oficială a Rusiei este ipocrită. Moscova este interesată să beneficieze de comerțul cu diamante, iar cei care au legături strânse cu Kremlinul vor fi primii care vor profita de slăbirea restricțiilor, subliniază articolul.

Exportul de diamante din Republica Centrafricană a fost complet interzis în 2013, din cauza temerilor că veniturile astfel obținute alimentau conflictele armate interne. Trei ani mai târziu, interdicția a fost parțial ridicată pentru regiunile controlate de guvern în vestul țării. Dar acum Rusia vrea legalizarea exportului în întreaga țară.

„(…) Este puțin probabil ca inițiativa Moscovei de a ridica embargoul internațional asupra diamantelor din RCA să reușească”, a declarat Brad Brooks-Rubin, reprezentantul proiectului ”Enough”, o organizație non-guvernamentală care se concentrează pe activitățile anticorupție din regiune. Nu este prima dată când se încearcă acest lucru. Anterior, o inițiativă similară a fost promovată de Dubai și India, jucători importanți pe piața diamantelor, dar faptul că Rusia se implică acum înseamnă că această idee va primi „un nou sprijin”, se arată în articol.

 

Rusia își exinde sfera de influență în Africa

 

După trei decenii de relativă pasivitate, Rusia este în proces de refacere a pozițiilor sale influente în Africa. Acum, principalul jucător pe continent este China. Dar Vladimir Putin vrea să schimbe acest lucru, iar RCA este principalul pilon al strategiei sale, subliniază articolul.

De exemplu, în 2018, Republica Centrafricană și Rusia au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității, potrivit căruia armata rusă oferă instructori pentru armata locală. Ulterior, Moscova a trimis militari în această republică, iar trupe de mercenari ruși au fost trimiși să păzească minele de diamante.

În 2019, au apărut relatări conform cărora o companie a ”bucătarului lui Putin”, Evgheni Prigojin, a obținut dreptul de exploatare a diamantelor într-o zona din interiorul țării. Potrivit lui Brooks-Rubin, în acest context s-ar putea explica de ce Rusia caută ridicarea embragoului impus pe comerțul cu diamante.

Vezi și: Un sistem de rachete rusesc Pantsir, dislocate în Libia, a fost distrus

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel