Rusia încearcă să blocheze pe cale diplomatică transferul de obuziere franceze CAESAR și blindate Bastion în Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez, Pierre Lévy, la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Ucraina, relatează Agerpres, care citează agenția franceză AFP. Moscova e deranjată de un nou lot de obuziere moderne de tip CAESAR pe care Parisul se pregătește să le livreze Ucrainei și pune presiune diplomatică pe partea franceză.

"Partea rusă a subliniat pericolele pe care le reprezintă livrările de arme şi material către regimul de la Kiev, precum şi intensificarea programelor de antrenament pentru pregătirea militarilor ucraineni", a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat.

"Aceasta linie contrazice declaraţiile de la Paris ale oficialilor care afirmă că doresc o reglementare paşnică în Ucraina", a adăugat sursa citată, precizând că ambasadorul Franţei a discutat cu adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko.

Pierre Lévy a discutat la Moscova, pe 20 septembrie, cu Aleksandr Gruşko. Într-un comunicat de presă, diplomaţia rusă considerase atunci "inacceptabilă" continuarea "alimentării Ucrainei cu arme occidentale, între care franceze".

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie, Parisul a livrat către Kiev echipament militar, inclusiv 18 obuziere moderne Caesar cu rază lungă de acţiune, deosebit de performante pentru a lovi liniile de aprovizionare din spatele frontului.

 

Franța suplimentează ajutorul acordat Ucrainei cu noi obuziere CAESAR și blindate Bastion



Franţa intenţionează să furnizeze Kievului şase până la 12 exemplare suplimentare de CAESAR, luate dintr-o comandă destinată Danemarcei, a declarat luni o sursă apropiată dosarului, confirmând informaţii publicate de cotidianul Le Monde.

Parisul studiază şi posibilitatea livrării a 20 de vehicule blindate Bastion către Kiev.

Noul lot de CAESAR e confirmat și de președintele Emmanuel Macron.

"Lucrăm la mai multe solicitări, cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, în special cu privire la noi obuziere CAESAR", a declarat Emmanuel Macron în cadrul unei conferinţe de presă după prima întâlnire a Comunităţii politice europene găzduite de Praga.

De la începutul conflictului, Franţa a furnizat Ucrainei 18 obuziere Caesar de 155 mm cu o rază de acţiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc şi antiaeriene, transportoare blindate (VAB), combustibil, echipamente individuale şi aproximativ 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel