Rusia îl „plimbă” pe Kim să-i arate Su-57, bombardiere moderne, rachete Kalibr și Kinzhal, în timp pierde tehnică importantă în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Ministrul rus Serghei Șoigu, prezentându-i arme ruse lui Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și-a continuat vizita oficială în Extremul Orient din Rusia, unde i-au fost prezentate o serie de armamente moderne rusești. Astfel, după ce cu o zi înainte, Kim s-a urcat la bordul unui avion de vânătoare Su-57 la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur, pe 16.09.2023, acesta a vizitat un aerodrom și o bază navală, unde s-a familiarizat cu sistemele de rachete Kinzhal și Kalibr.

Mai întâi, Kim Jong-un a sosit pe aerodromul Knevichi din Vladivostok, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Șeful Republicii Populare Democrate Coreene a inspectat un bombardier strategic supersonic de tip Tu-160, un bombardier strategic turbopropulsor Tu-95MS și un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Aceste aeronave constituie componenta aeriană a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse. Comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune, general locotenent Serghei Kobylash, le-a prezentat invitaților caracteristicile platformelor purtătoare de rachete strategice, armele acestora și capacitățile lor de luptă.

De asemenea, pe timpul prezentării tehnologiilor moderne ale aviației rusești, Kim Jong-un și Serghei Șoigu au vizitat principalele modele de avioane de luptă ale Aviației Operativ-Tactice din cadrul Forțelor Aerocosmice. Este vorba despre bombardierul supersonic Su-34, avioanele de vânătoare Su-35S și Su-30SM, precum și avionul de asalt Su-25SM3.

Pe timpul vizitei pe aerodrom, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a prezentat liderului nord-coreean complexul de rachete hipersonice Kinzhal, instalat la bordul unei aeronave MiG-31I. Comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune, general locotenent Serghei Kobylash, le-a vorbit celor doi despre caracteristicile tehnico-tactice ale complexului de rachete, care, potrivit părții ruse, nu are analog în lume.

Nu în ultimul rând, Kim Jong-un s-a familiarizat și cu avionul rusesc de pasageri Tu-214, echipat cu motoare moderne de înaltă eficiență fabricate de ruși.

De la aerodromul Knevichi, liderul nord-coreean s-a deplasat la Baza Navală Vladivostok a Flotei ruse din Oceanul Pacific, unde a urcat la bordul fregatei Amiral Shaposhnikov, modernizată recent în facilitățile de construcții navale rusești. La bordul navei, delegației nord-coreene i-au fost prezentate sistemul de rachete antinavă Uran, sistemul de rachete de croazieră Kalibr, precum și instalația de artilerie A-190, cu calibrul de 100 de milimetri.

În punctul de comandă central al navei, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, le-a prezentat oaspeților caracteristicile de manevrabilitate și control ale navei, dar mai ales capacitățile avansate ale noilor sisteme de conducere ale rachetelor, care fac posibilă utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Kalibr împotriva țintelor maritime și de coastă, la distanțe de peste 1.500 de kilometri.

 

Rusia „îl plimbă pe Kim” să vadă tehnică modernă în timp ce ucrainenii fac ravagii în Marea Neagră

 

Comentariul autorului: După cum se poate constata, în plin război împotriva Ucrainei, când dronele și rachetele ucrainene devastează navele rusești din Marea Neagră și facilitățile militare din Peninsula Crimeea, iar trupele regimului de la Kiev presează fronturile din sudul și estul țării, conducerea politico-militară a statului rus, la cel mai înalt nivel, “îl plimbă” pe Kim Jong-un prin Extremul Orient.

Faptul că delegația nord-coreeană a fost însoțită de ministrul rus al apărării, comandantul-șef al Forțelor Navale sau comandantul Aviației Strategice arată importanța pe care partea rusă o acordă vizitei liderului Republicii Populare Democrate Coreene. În același timp, trebuie remarcat faptul că, până în prezent, niciun șef de stat nu a avut un acces atât de larg la cele mai moderne sisteme de armament rusești.

Deși părțile susțin că pe timpul vizitei lui Kim Jong-un în Federația Rusă nu a fost încheiat niciun acord bilateral, se poate aprecia că reprezentanții celor două state au ajuns la o serie de înțelegeri, care vor influența evoluția relațiilor viitoare.

 

O privire sumară a situației din cele două state arată că fiecare dintre părți are interese imediate și așteptări din partea partenerului

 

Rusia, în primul rând, este interesată de muniții de artilerie de toate tipurile, care sunt consumate zilnic în zona operației militare speciale în cantități colosale. Și pentru că armele nord-coreene au gene sovietice, părțile folosesc muniții de același calibre. De asemenea, partea rusă ar putea primi din Coreea de Nord și lansatoare de rachete și artilerie, deoarece fiecare complex de acest tip are propria resursă, care nu este infinită.

De cealaltă parte, Kim Jong-un este interesat, în primul rând, de alimente rusești, având în vedere faptul că Republica Populară Democrată Coreenă se află într-o zonă preponderent montană și dispune de puține terenuri agricole. Asta în timp ce Rusia “stă acum pe grămezi de cereale”.

De asemenea, partea nord-coreeană are nevoie de resurse energetice, așa că va fi dispusă să primească orice cantități de petrol și produse petroliere rusești aflate sub sanțiunile internaționale.

În același timp, “tovarășul Kim” nu va abandona nici tehnologiile militare rusești. În special Occidentul se teme că Moscova ar putea transfera Phenianului documentația pentru producerea de submarine moderne, inclusiv nucleare. Și, având în vedere faptul că RPDC a reușit deja să dezvolte și să construiască în mod independent primul său submarine diesel-electric, care transportă rachete balistice cu focoase nucleare, numit Hero Kim Gun-ok, aceste temeri nu sunt deloc nefondate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel