Rusia și Iran se pregătesc pentru exerciții militare comune în strâmtoarea Ormuz

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia și Iranul se pregătesc pentru exerciții militare comune în strâmtoarea Hormuz, una dintre cele mai importante caii de tranzit pentru petrol din lume, prin care petroliere din țările din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit, transportă în fiecare zi 20 de milioane de barili de petrol.

În următoarele câteva luni, Iranul și Rusia vor organiza exerciții navale comune în strâmtoare, a declarat pentru agenţia de presă a Guvernului iranian, IRNA, comandantul marinei militare iraniene, amiralul în retragere Hossein Khanzadi. El a preciat că navele ruseşti vor ajunge în porturile sudice ale Iranului, informează Uawire.org.

Prin strâmtoarea Ormuz tranzitează între o treime şi 40% din traficul maritim petrolier mondial. Pe lângă Iran, al doilea producător din cartelul OPEC, prin Ormuz „iese în lume" parţial şi aurul negru produs de Arabia Saudită, Kuweit, Irak şi Emiratele Arabe Unite, dar şi majoritatea gazului lichefiat produs de Qatar. Iranul a amenințat în mod repetat că va închide strâmtoarea Hormuz dacă sancțiunile impuse de SUA fac imposibil ca Iranul să-și transporte petrolul prin strâmtoarea.

Aceleași amenințări au fost repetate luni de șeful Statului Major al forțelor armate ale Republicii Islamice Iran, Mohammad Bagheri.

,,Nu dorim închiderea strâmtorii Hormuz, dar dacă ostilitatea dușmanilor va crește, putem face acest lucru", a declarat șeful de stat major al armatei iraniene, Mohammad Hossein Bagheri.

,,De asemenea, dacă petrolul nostru nu trece prin strâmtoare (Homuz), nici petrolul altor țări nu va trece cu siguranță prin ea", a spus el, adăugând că Teheranul ,,nu are intenția de a bloca strâmtoarea", dacă ostilitățile altor țări nu o provoacă să facă acest lucru.

Iranul este tot mai bun prieten cu Federaţia Rusă

Relațiile ruso-iraniene vor continua să evolueze indiferent de presiunea occidentală asupra Iranului și a Rusiei, a comentat luni șeful comitetului pentru relații internaționale al Consiliului Federației, Konstantin Kosachev.

Cooperarea dintre cele două țări crește într-o manieră intensă și practică la toate nivelurile. Un "dialog politic foarte puternic" are loc între președinți și miniștrii relevanți ai ambelor țări, a declarat Kosachev, la o întâlnire la Moscova, cu șeful Consiliului Strategic pentru Politică Externă din Iran, Kamal Kharrazi.

El a adăugat că decizia SUA de a se retrage din acordul "nuclear" cu Iranul și de a restabili embargoul asupra petrolului iranian este "o încălcare evidentă a rezoluției Consiliului de Securitate al ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel