Rusia dotează cu rachete hipersonice Zircon toate submarinele și navele noi. Zircon, precum Kinzhal, sunt „imposibil de interceptat”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Zircon / ministerul rus al apărarii
Racheta Zircon / ministerul rus al apărarii

Rusia susține că va echipa toate noile submarine nucleare, fregatele și corvetele cu rachete hipersonice Zircon.

Potrivit lui Alexei Rakhmanov, director general al United Shipbuilding Corporation din Federația Rusă, compania rusă de construcții navale, toate corvetele, fregatele și submarinele strategice care vor fi lansate la apă au în dotare rachete Zirkon, ca armament standard.

Este vorba de „submarinele nucleare multifuncționale ale proiectului Yasen-M vor fi echipate în mod standard cu sistemul de rachete Zircon”, a declarat Alexei Rahmanov, într-un interviu pentru RIA Novosti, relatează presa de propagandă rusă. „Lucrările în această direcție sunt deja în curs”, a adăugat el.

Racheta Zircon

De asemenea „Zirconurile” vor echipa toate fregatele și corvetele noi, a declarat comandantul șef al Marinei, amiralul Nikolai Evmenov.

În încercarea de a moderniza Marina militară, submarinele din clasa Yasen-M (Proiectul 885M) sunt noua generație de nave pentru flota Rusiei de submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, înlocuind navele din era sovietică. 

 

”Este imposibil să reziste Zirconului”, replică ce pare un Déjà vu al episodului Kinzhal

Lansarea rachetei Zircon

Rachetele hipersonice Zircon au fost dezvoltate de Biroul de proiectare de rachete Mashinostroeniya, iar prima navă rusă înarmată cu rachete de croazieră hipersonice Zircon este fregata Proiectul 22350 Amiral Gorshkov.

Caracteristicile tehnice exacte nu sunt dezvăluite, dar propaganda rusă îl citează pe Igor Krohmal (comandantul fregatei Amiral Gorșkov) care susține că, în timpul testelor din noiembrie 2020, Zircon a accelerat până la Mach 8 și a lovit ținte maritime și terestre aflate la distanțe de 1.000 - 1.500 km.

Alte surse dau o rază de acțiune de aproximativ 900 de km.

Dincolo de datele tehnice, discursul propagandistic pare copiat la indigo cu descrierea rachetelor Kinzhal, despre care Vladimir Putin spunea că nu au egal și că pot depăși orice apărare antiaeriană. Lunile trecute s-a văzut că lucrurile nu stau deloc așa și că Rusia exagerează mult calitățile echipamentelor sale - sistemul Patriot a interceptat mare parte din rachetele Kinzhal.

Acum, Izvestia citează ”un veteran al operațiunilor militare, căpitanul de prim rang Vasili Dandykin”, care vorbește despre calitățile rachetei Zircon.

Potrivit acestuia, operaționalizarea Zirkon este o veste foarte proastă pentru NATO, întrucăt îmbunătățește capacitatea de lovire, în special, împotriva grupurilor de portavioane inamice. ”Acum este imposibil să reziste Zirconului cu mijloace de apărare aeriană. Aceasta este o veste proastă pentru NATO și pentru Pentagon”, a spus Dandykin

Deși caracteristicile „Zirconului” pot fi puse serios la îndoială, semnalăm o diferență importantă față de Kinzhalul hipersonic cu care Rusia mai mult s-a făcut de râs.

MiG-31 cu racheta Kinzhal // Sistemul Patriot

Astfel, spre deosebire de ”Kinzhal”, care este lansat din aeronavelede tip MiG-31K (iar decolarea avioanelor alertează din timp apărarea antiaeriană), rachetele Zircon sunt lansate de la bordul submarinelor sau a navelor de suprafață (care se află constant în patrulare), ceea ce face ca timpul de pregătire pentru sistemele antiaeriene să fie mult mai mic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel