Rusia denunță I3M din care face parte și România. Patruşev: Alianța e împotriva Rusiei și urmărește renașterea unei idei de acum un secol

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în cadrul unui interviu acordat săptămâna trecută, a voribt despre Inițiativa celor Trei Mări (I3M), alianță din care face parte și România și pe care o acuză că e îndreptată împotriva Federației Ruse, urmărind renașterea unei idei de acum un secol.

Înaltul oficial rus a acordat interviul publicație AfI.ru, și a discutat despre Inițiativa celor Trei Mări (I3M), proiect care în opinia sa nu e decât o nouă alianță împotriva Federației Ruse.

„Statele Unite nu sunt interesate ca țările europene să fie independente, astfel că încearcă să creeze, chiar și în interiorul Uniunii Europene, formate locale care să le urmărească interesele. Spre exemplu, Inițiativa celor Trei Mări, care consolidează statele din Europa Centrală și de Est. Ea este prezentată ca un format care urmărește proiecte de infrastructură și integrarea statelor respective, dar în realitate vorbim despre o nouă alianță anti-rusă. De fapt, I3M este o renaștere a ideii de acum un secol privind crearea unui așa-numi „coridor sanitar” de-a lungul graniței de vest a Rusiei”, a precizat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Patruşev face referire la proiectul inițial Intermarium sau în poloneză Miedzymorze (între mări), pe care îl dorea mareșalul polonez Jozef Pilsudski. 

Scopul era ca statele din Europa Centrală și de Est - Ucraina, România, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Belarus, Finlanda și statele baltice - să constituie o federație care să le ofere, la finele Primului Război Mondial, forța de a se opune politicilor agresive ale Germaniei și Uniunii Sovietice, cea care a luat locul Imperiului Țarist.

 

Inițiativa celor Trei Mări (I3M)

 

Azi, Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel