Rusia crește un „monstru nuclear” în Coreea de Nord cu prețul unei posibile victorii în Ucraina. Apar noi detalii despre parteneriatul dintre cele două

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord
Test cu rachetă balistică în Coreea de Nord

Peninsula Coreea se află în fața celui mai periculos moment de la încetarea focului din timpul războiului în 1953. Acțiunile Coreei de Nord, înarmarea masivă și fără precedent a Phenianului, precum și noul parteneriat cu Rusia sunt motive reale de îngrijorare. Să nu uităm că distanța dintre zona demilitarizată și Seul, capitala Coreei de Sud, e de doar 50 de kilometri.

Apar însă noi detalii ale parteneriatului dintre Coreea de Nord și Federația Rusă. Iar prețul pe care Rusia îl plătește pentru a avansa în Ucraina în tentativa de a obține victoria e unul periculos pentru întreaga lume: Nașterea unui „monstru nuclear” la Phenian.

O amplă investigație jurnalistică a celor de la New York Times arată că Rusia oferă Coreei de Nord accesul la sistemul financiar internațional, în schimbul rachetelor și muniției. Amintim că estimările experților sunt îngrijorătoare și arată că Phenianul a livrat Rusiei până la 2.5 milioane de obuze, rachete și alte tipuri de muniție.

Ulterior, scriu cei de la NYT, Rusia a ajutat Phenianul să aibă acces la rețelele bancare internaționale. New York Times citează sub protecția anonimatului, în investigația lor, oficiali americani din serviciile de informații.

Rusia a dezghețat 9 milioane de dolari din cele 30 de milioane de dolari active nord-coreene depuse într-o instituție financiară rusă. O sumă mică, dar care dezvăluie noua strategie a celor două state pentru evitarea sancțiunilor. Și e doar începutul. O companie paravan nord-coreeană a deschis recent un cont la o bancă rusă din Osetia de Sud, stat autoproclamat, parte a Georgiei, și recunoscut de Moscova. Cu alte cuvinte Rusia ajută Coreea de Nord să evite sancțiunile ONU și care au sufocat economia statului totalitar. Acest lucru nu ar facilita doar tranzacțiile în interiorul Rusiei, ci și în afara țării. Coreea de Nord va putea profita de legăturile Rusiei cu Turcia sau Africa de Sud, state care au relații comerciale puternice cu Rusia.

Mult mai îngrijorător e că accesul la rețelele financiare e doar o mică dorință pe lista de cereri a Coreei de Nord către Moscova, în schimbul ajutorului militar acordat. 

Phenianul țintește la echipament militar avansat și la tehnologiile ruse, precum sateliți și submarine de atac cu propulsie nucleară.

2. Liderul no... (kim-jong-un-coreea-de-nord-soldati_35893800.jpg)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un alături de soldați ai Coreei de Nord și veterani

Cu toate acestea, Soo Kim, fost analist al CIA și expert pe conflictul coreean, precizează că în ciuda faptului că Rusia și Coreea de Nord par să devină „prieteni cu beneficii”, încrederea dintre cele două țări nu e chiar atât de mare încât Rusia să ofere Nordului acces la secretele sale tehnologice.

CITEȘTE ȘI: Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel