Rusia: Mai multe avioane F-35 erau la frontieră când Iranul a doborât aeronava ucraineană

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că doborârea din greşeală de către Iran săptămâna trecută a unei aeronave ucrainene a survenit în timp ce Teheranul era alertat de relatări privind prezenţa unor avioane militare americane invizibile în zonă, informează Reuters.

,,Cel puţin şase avioane de luptă F-35 (ale SUA - n. red. Reuters) erau în aer în zona frontierei iraniene" în momentul în care Iranul a tras cu rachete asupra avionului companiei Ukraine International Airlines, a arătat Lavrov. "Informaţia mai trebuie verificată, dar ţin să subliniez tensiunea existentă întotdeauna în astfel de situaţii", a adăugat el.

Catastrofa zborului 752, în urma căreia au murit toţi cei 176 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, a declanşat proteste în Iran, împotriva regimului islamic. Militarii iranieni au recunoscut că au doborât accidental aeronava civilă.

La conferinţa de presă anuală de la Moscova, ministrul rus de externe a vorbit despre o eroare umană şi a precizat că nu încearcă să găsească nimănui scuze pentru cele întâmplate. El a afirmat însă că este importantă înţelegerea contextului. Cu numai câteva ore înainte, Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, unde se aflau militari americani, iar forţele iraniene erau pregătite pentru o ripostă din partea SUA.

,,Există informaţii că iranienii se aşteptau la un nou atac din partea Statelor Unite după lovitură, însă nu ştiau sub ce formă ar putea avea loc", a explicat Lavrov.

Comentariu Defense Romania: Declaraţia ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, trebuie privită foarte atent, deoarece acesta nu a prezentat dovezi care să susţină cele afirmate, mai ales că este bine cunoscut faptul că Rusia are relaţii bune cu Iranul şi este un susţinător al regimului de la Teheran. Astfel, Moscova are tot interesul să facă declaraţii care să vină în sprijinul Iranului

Conform unui material realizat recent de Radio Europa Liberă, canalele de televiziune pro-Kremlin i-au sfidat pe politicienii occidentali, care au afirmat că Iranul a doborât avionul ucrainean și nu au spus nimic până când iranienii au recunoscut că au lovit cu două rachete zborul UIA PS752. După această recunoaștere, au învinuit SUA pentru tragedia aviatică, explicând că totul a pornit de la asasinarea generalului Suleimani.

Trebuie precizat şi faptul că, până la această oră, nici Casa Albă şi nici Pentagonul nu au făcut precizări cum că Statele Unite ar fi desfăşurat avioane F-35 la frontiera cu Iranul când aeronava ucraineană era doborâtă în apropiere de Teheran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel