Rusia a deschis focul asupra unei nave cargo și acuză că lideri ai batalionului Azov au încercat să spargă blocada Mariupolului pentru a fugi

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a anunțat, pe 09.04.2022, că nave de luptă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră și Serviciului de frontieră au atacat nava comercială ucraineană Apache în zona portului Mariupol, unde încerca să evacueze liderii batalionului naționalist Azov și ai mercenarilor străini din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, care a fost citat de agenția de presă Interfax, incidentul s-a produs în seara zilei de 08 aprilie. Nava Apache, care este înregistrată în portul Valletta din Malta, s-a deplasat în cadrul unei grupări de nave din Golful Taganrog către Strâmtoarea Kerci. La ora 22.38 (ora Moscovei), nava și-a schimbat brusc cursul și a încercat să pătrundă în portul Mariupol, care este blocat de militarii Flotei ruse din Marea Neagră.

După cum a declarat Konashenkov, echipajul navei a ignorat cererile de a intra în legătură pe canalul de comunicații internațional și nu a reacționat nici la focurile de avertisment. Ulterior, de la bordul navei a fost transmis mesajul: Sunt un maniac, vin la tine!, în timp ce de pe țărm erau trase focuri de semnalizare.

Pentru a bloca deplasarea navei infractoare, în întervalul 22.53 - 23.30, o navă de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră și mai multe nave de patrulare ale Serviciului de frontieră au tras focuri de artilerie asupra acesteia. “Ca urmare a unei lovituri directe asupra navei comerciale Apache, un incendiu a izbucnit la pupa acesteia”, a precizat Konashenkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a menționat că, în urma loviturii, echipajul de pe Apache a contactat navele de frontieră și le-a cerut să oprească focul, exprimându-și disponibilitatea de a răspunde solicitărilor.

În urma incidentului, nicio persoană nu a fost rănită, iar focul de pe navă a fost stins. După inspecția efectuată la bord, nava Apache a fost escortată în portul Yeisk.

În zilele trecute, militarii ruși au doborât și două elicoptere ucrainene de tip Mi-8, care ar fi încercat, de asemenea, să evacueze conducerea batalionului naționalist Azov din Mariupol.

Comentariul autorului: În urma confrontărilor cu militarii ruși, în localitatea Mariupol au fost blocați mai mulți militari din cadrul batalionului naționalist Azov, inclusiv conducerea acestuia. Din datele furnizate de partea rusă, se pare că naționaliștii ucraineni se află la combinatul Azovstal din Mariupol, unde există o rețea de tuneluri subterane.

Armata ucraineană a avut mai multe tentative de evacuare aeriană a conducerii batalionului, respectiv pe 28 și 31 martie, însă niciuna dintre acestea nu a avut succes. De fiecare dată, militarii ruși au respins încercările părții ucrainene și au doborât, în total, trei elicoptere de transport de tip Mi-8.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel