Rusia deține o armă specială - Tobol - ce ar putea fi folosită împotriva sateliților Starlink. Raport al serviciile secrete americane (Pentagon Leaks)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept

Rusia are mijloacele pentru a lovi sateliții Starlink pe care miliardarul Elon Musk i-a pus la dispoziție Kievului în primele zile ale invaziei. Armata ucraineană ar fi într-un astfel de scenariu privată de accesul la internet, scrie The Washington Post.

Arma pare a fi mai avansată decât se credea anterior, scrie publicația americană, citând un raport al serviciilor secrete.

Documentul face parte din seria de materiale sensibile scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord și datează din martie.

Deși nu sunt indicații că vreunul dintre testele Rusiei a avut succes, descoperirea informațiilor este una îngrijorătoare, deoarece pare să confirme ipotezele anterioare privind existența unui program rusesc aparent conceput pentru a proteja sateliții Kremlinului, dar care poate fi folosit și pentru a ataca sateliții folosiți de adversarii săi.

 

Sistemul de ”bruiaj” satelitar Tobol

 

De luni de zile, Moscova își testează sistemul său de război electronic Tobol în încercarea de a întrerupe transmisiile de date Starlink în Ucraina, potrivit informațiilor americane.

Programul, „care pretinde că este conceput pentru a proteja sateliții Kremlinului, poate fi folosit pentru a ataca sateliții folosiți de adversarii săi”, se arată în raportul din martie.

Compania SpaceX, care deține sateliții Starlink, a refuzat să comenteze informațiile, iar Pentagonul tace la rândul său.

Foto: Sistem de război electronic rus Triada / Ministerul Apărării de la Moscova

Nu este încă clar dacă întreruperile Starlink au fost rezultatul experimentelor rusești cu Tobol sau a altor sisteme de bruiaj precum Tirada 2.

Kostiantin Jura, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și că Ucraina „ia măsuri pentru a le neutraliza”.

Forțele ucrainene au raportat o întrerupere a comunicațiilor în octombrie anul trecut, în timpul unei contraofensive de succes în sudul și estul țării. 

Analiștii au identificat cel puțin 7 sisteme Tobol în Rusia. Trei dintre locații sunt pomenite și în documentele serviciilor americane: unul lângă Moscova, altul lângă Crimeea și al treilea în Kaliningrad; se crede că sistemele sunt capabile să atace capacitățile de comunicații ucrainene.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)  Android (Magazin Play)    

Washington Post notează că Starlink este vital pentru armata ucraineană pentru comunicațiile pe câmpul de luptă și transmiterea informațiilor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel