Rusia apelează la proiectile vechi de 40 de ani, unele predate chiar de Ucraina în anii 90. ”Folosesc bombe pe care le-am considera expirate”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia apelează la muniția veche de zeci de ani, cu o rată ridicată de eșec.

Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate pe măsură ce stocurile sale de muniţii scad după mai bine de nouă luni de război în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american.

Stocurile moderne de muniţie ale Moscovei "se epuizează rapid" şi riscă să nu dureze decât până la începutul anului 2023, dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, a declarat reporterilor oficialul militar american, sub protecţia anonimatului.

Este "probabil ceea ce îi determină să folosească bombe pe care le-am considera expirate", a adăugat el."Cu alte cuvinte, încărcăm bomba şi ţinem pumnii în speranţa că va zbura sau că va exploda la aterizare".

Luna trecută, secretarul american al Apărării a menţionat problemele legate de stocurile de muniţie cu care se confruntă forţele ruse, pe care le-a pus pe seama problemelor logistice ale Moscovei şi a loviturilor forţelor ucrainene asupra depozitelor de muniţii ruseşti.

 

Rachetele predate de Ucraina în anii 90, folosite în atacurile aeriene

 

De asemenea, oficialii ucraineni au raportat că Rusia începe să folosească rachete Kh-55, produs în epoca sovietică.

Focosul a fost îndepărtat și a fost adăugat balast pentru a asigura stabilitatea rachetei și a ascunde faptul că nu transporta o încărcătură utilă, a declarat generalul Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei - o afirmație susținută de Pentagon și de informațiile militare britanice.

Mai mult, racheta fusese construită într-o fabrică de arme din Ucraina.

”Racheta și bombardierulm care cel mai probabil a lansat-o, făceau parte dintr-un depozit de armament predat Rusiei de Ucraina în anii 1990, ca parte a unui acord internațional menit să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus generalul Skibitski, citat de NYT.

Statul Major General al armatei ucrainene a subliniat că toate rachetele Kh-55 interceptate aveau serile de identificare (n.r. prezente pe mai toate echipamentele militare) șterse în mod intenţionat.

Utilizarea acestor arme are ca scop suprimarea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei și suprasaturarea acestuia.

„În primă fază, este lansată racheta Kh-55; reacționăm la asta”, a spus generalul Skibitski. „Este ca o țintă falsă”, a mai spus acesta.

„Toate rachetele balistice, bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95 au fost, de asemenea, predate”, a spus generalul Skibitski. „Acum, ei folosesc rachete Kh-55 împotriva noastră cu aceste bombardiere. Era  mai bine dacă le predam SUA”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel