Rusia anunță respingerea unui atac ucrainean cu rachete asupra Crimeei. Din spațiul aerian al României un avion american ar fi coordonat atacul, susțin rușii

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.01.2024, a fost respins un atac cu rachete de croazieră cu bazare aeriană asupra Peninsulei Crimeea. Din cauza loviturii aeriene a Forțelor Armate ale Ucrainei, mișcarea pe podul Crimeea a fost oprită temporar, iar la Sevastopol a fost declanșată alerta aeriană.

După cum au informat reprezentanții militari ruși, trei rachete de croazieră au fost interceptate în largul coastei de vest a peninsulei. În același timp, sistemele de apărare antiaeriană se află în continuare în stare de pregătire pentru luptă, deoarece noi atacuri împotriva Crimeii nu pot fi excluse.

“În jurul orei 14.00 (ora Moscovei), a fost respinsă o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu rachete dirijate cu bazare aeriană împotriva unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană aflate în serviciul de luptă au distrus două rachete ucrainene deasupra Mării Negre, lângă coasta de vest a Peninsulei Crimeea”, se arată într-un mesaj inițial al ministerului, preluat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Ulterior, a fost remis un nou comunicat de presă, în care s-a precizat că, în jurul orei 14:30, armata rusă a doborât o altă rachetă dirijată cu bazare aeriană deasupra Mării Negre.

“O rachetă ucraineană a fost distrusă de sistemele de apărare antiaeriană aflate în serviciul de luptă, deasupra Mării Negre, în apropierea coastei de vest a Peninsulei Crimeea”, au menționat din nou reprezentanții departamentului militar rus.

 

E posibil să fie vorba de rachete aer-sol franțuzești de tip SCALP-EG

2. Scalp / St... (scalp-storm-shadow-mbda_76398100.jpg)Scalp / Storm Shadow - MBDA

Atacul asupra Crimeii a fost confirmat și de guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, potrivit căruia, cel puțin o țintă aeriană a fost doborâtă în zona orașului. Nu au fost înregistrate daune aduse infrastructurii, iar toate serviciile de urgență se află într-o stare de pregătire deplină pentru o eventuală intervenție.

“Toate serviciile de află în stare de alertă. Serviciul de salvare din Sevastopol nu a semnalat până în prezent pagube aduse infrastructurii”, a declarat Razvozhaev. Pe de altă parte, guvernatorul Regiunii Herson, Vladimir Saldo, a anunțat că două rachete ucrainene, care se îndreptau către Peninsula Crimeea, au fost doborâte deasupra districtului Genichesk.

“Sistemele de apărare antiaeriană au doborât, deasupra districtului Genichesk, două rachete ucrainene îndreptate către Peninsula Crimeea. Amenințarea unor noi atacuri cu rachete nu a trecut, astfel că apărarea antiaeriană este în continuare în stare de pregătire pentru o nouă intervenție”, a scris Saldo pe canalul său de Telegram.

Comentariul autorului: Experții militari ruși apreciază, în baza unor informații preliminare, că atacul asupra Peninsulei Crimeea a fost executat cu rachete de croazieră de proveniență străină. Cel mai probil, este vorba despre rachete franțuzești de tip SCALP-EG, deoarece președintele Macron a promis recent că Franța va transfera la Kiev un nou lot de rachete de acest tip. Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, nu au mai fost înregistrate atacuri cu rachete de croazieră cu bazare aeriană de proveniență occidentală, este posibil ca noile rachete franțuzești să fi sosit deja în Ucraina.

Partea rusă a semnalat, de asemenea, faptul că, în timpul atacului cu rachete asupra Peninsulei Crimeea, cel puțin o aeronavă aparținând Forțelor Navale ale SUA a îndeplinit misiuni specifice în zona litoralului românesc, existând suspiciunea că aceasta a furnizat informații armatei ucrainene pentru lovirea unor ținte ale armatei ruse.

 

Presa rusă scrie că un avion american se afla spațiul aerian al României în momentul atacului pentru coordonare

 

3. -imagine fara descriere- (avion-poseidon-sua_90925700.jpg)

Agenția de presă Tass a anunțat că, atunci când Ministerul rus al Apărării a informat interceptarea primelor două rachete ucrainene, o aeronavă americană se afla la aproximativ 250 de kilometri în largul coastei de vest a Crimeii, în spațiul aerian al României din zona Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina.

În aproximativ 10-15 minute după anunțul Ministerului rus al Apărării, aeronava Marinei americane a coborât și a început să orbiteze în zona localității Constanța.

Ulterior, militarii ruși au anunțat interceptarea unei alte rachete ucrainene la vest de Crimeea.

Potrivit surselor de monitorizare a situației aeriene de pe rețelele de socializare, pe 21 ianuarie, în zona litoralului românesc de la Marea Neagră au evoluat două avioane de patrulare antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA.

Acestea au decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel