Rusia amână o reuniune internaţională privind soluţionarea conflictului din Afganistan

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Rusia a anunţat luni amânarea unei reuniuni internaţionale asupra Afganistanului, pe care intenţiona să o găzduiască la Moscova în 4 septembrie şi la care i-a invitat să participe şi pe liderii talibanilor.

Decizia de a amâna această reuniune a fost luată în urma unei convorbiri pe care şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avut-o luni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus, potrivit AFP.

,,Preşedintele afgan a susţinut în principiu ideea organizării unei reuniuni la Moscova, însă a propus amânarea ei din cauza necesităţii pentru partea afgană de a stabili o poziţie consolidată asupra acestei probleme", explică ministerul.

Lavrov şi Ghani ,,s-au pus de acord să conlucreze împreună în vederea fixării unei noi date pentru reuniune prin canale diplomatice", continuă comunicatul.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că pregăteşte o reuniune internaţională asupra Afganistanului pentru 4 septembrie, precizând că i-a invitat la aceasta şi le liderii talibani, la o zi după anunţarea de către Ashraf Ghani a unui armistiţiu de trei luni.

Un prim armistiţiu de câteva zile a fost decretat între guvernul afgan şi talibani în iunie, pentru sfârşitul Ramadanului.

În aprilie 2017, o conferinţă internaţională asupra Afganistanului a reunit în capitala rusă reprezentanţi afgani, indieni, iranieni, chinezi, pakistanezi şi pe cei a cinci foste republici sovietice din Asia Centrală. SUA au fost invitate, dar nu au participat. La finalul acelei conferinţe, Rusia şi aliaţii săi le-au cerut talibanilor să depună armele şi să negocieze direct cu guvernul afgan.

Rusia s-a declarat atunci gata să servească drept platformă pentru un asemenea dialog între părţile beligerante.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel