Rusia amână o reuniune internaţională privind soluţionarea conflictului din Afganistan

S.I. Catalin / 27 aug 2018 / 20:59
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Rusia a anunţat luni amânarea unei reuniuni internaţionale asupra Afganistanului, pe care intenţiona să o găzduiască la Moscova în 4 septembrie şi la care i-a invitat să participe şi pe liderii talibanilor.

Decizia de a amâna această reuniune a fost luată în urma unei convorbiri pe care şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avut-o luni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus, potrivit AFP.

,,Preşedintele afgan a susţinut în principiu ideea organizării unei reuniuni la Moscova, însă a propus amânarea ei din cauza necesităţii pentru partea afgană de a stabili o poziţie consolidată asupra acestei probleme", explică ministerul.

Lavrov şi Ghani ,,s-au pus de acord să conlucreze împreună în vederea fixării unei noi date pentru reuniune prin canale diplomatice", continuă comunicatul.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că pregăteşte o reuniune internaţională asupra Afganistanului pentru 4 septembrie, precizând că i-a invitat la aceasta şi le liderii talibani, la o zi după anunţarea de către Ashraf Ghani a unui armistiţiu de trei luni.

Un prim armistiţiu de câteva zile a fost decretat între guvernul afgan şi talibani în iunie, pentru sfârşitul Ramadanului.

În aprilie 2017, o conferinţă internaţională asupra Afganistanului a reunit în capitala rusă reprezentanţi afgani, indieni, iranieni, chinezi, pakistanezi şi pe cei a cinci foste republici sovietice din Asia Centrală. SUA au fost invitate, dar nu au participat. La finalul acelei conferinţe, Rusia şi aliaţii săi le-au cerut talibanilor să depună armele şi să negocieze direct cu guvernul afgan.

Rusia s-a declarat atunci gata să servească drept platformă pentru un asemenea dialog între părţile beligerante.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy