Rusia amenință Ucraina că îi va ocupa mai mult teritoriu dacă utilizează HIMARS. Lavrov: Rază de acțiune mai mare, pierderi teritoriale mai mari

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) M142
High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) M142

Moscova a avertizat luni că livrările occidentale de arme cu rază lungă de acţiune către Kiev va obliga Rusia să respingă forţele ucrainene şi mai departe de frontierele sale, relatează Agerpres, care citează Reuters. Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a arătat că, în esenţă, folosirea acestor sisteme ar creşte riscul unor potenţiale pierderi teritoriale de către Ucraina în urma invaziei ruse.

Avertismentul a fost lansat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Potrivit acestuia, cu cât această rază de acţiune va mai lungă, cu atât Rusia va respinge mai departe de graniţele sale forţele ucrainene, potrivit AFP.

"Cu cât raza de acţiune a acestor sisteme ce vor fi livrate va fi mai lungă, cu atât mai departe îi vom respinge pe nazişti de la acea linie de la care pot veni ameninţările la adresa vorbitorilor de limba rusă şi a Federaţiei Ruse", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, numind forţele ucrainene drept "naziste".

Preşedintele rus Vladimir Putin avertizase şi el cu o zi în urmă că Moscova va lovi noi ţinte dacă ţările occidentale vor furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, considerând că livrările actuale de arme urmăresc "prelungirea conflictului".

De la începutul agresiunii sale militare, pe care o numeşte "operaţiune militară specială", Rusia a afirmat în repetate rânduri că vizează curăţarea Ucrainei de ceea ce ea numeşte drept "nazişti". Kievul şi aliaţii ei occidentali susţin că astfel de afirmaţii nu sunt decât "ficţiune", iar Ucraina luptă pentru supravieţuirea ei împotriva unei acaparări de teritoriu într-un război imperialist declanşat de Rusia.

 

SUA au anunțat că vor trimite sisteme HIMARS Ucrainei



Aceste declaraţii intervin la câteva zile după ce SUA şi-au anunţat decizia de a livra Ucrainei lansatoare de rachete multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), cu o rază de acţiune de circa 80 km.

Experţi militari subliniază că această rază este uşor superioară sistemelor similare ruseşti, ceea ce ar permite forţelor Kievului să lovească artileria adversă, rămânând în afara ripostei acesteia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat de altfel pe Twitter că a avut luni o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson pentru "un nou pachet consolidat" de asistenţă militară britanică, care va include şi sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.

Raza de acţiune a sistemelor de rachete depinde de muniţiile folosite în ele. Sistemele HIMARS au o rază de acţiune maximă de aproximativ 300 km (185 mile) sau mai mult, dar rachetele furnizate de Statele Unite Ucrainei au o rază de acţiune de puţin peste 40 mile (64 km) - dublu faţă de raza de acţiune a obuzierelor pe care le-a furnizat deja, notează Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel