Rusia amenință că va lovi obiective britanice dacă Ucraina folosește rachete Storm Shadow sau alt armament britanic asupra teritoriului rus

Darius Muresan |
Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube

Rusia a transmis luni Marea Britanie că, în cazul în care Ucraina va utiliza armamentul britanic pentru a ataca teritoriul rus, așa cum a sugerat ministrul britanic de externe David Cameron, Moscova ar putea răspunde prin atacuri asupra instalațiilor și echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina, cât și în alte țări, relatează Agerpres, citând agențiile Reuters și EFE.

Ambasadorul britanic la Moscova, Nigel Casey, a fost convocat luni la Ministerul rus de Externe în urma declarațiilor ministrului Cameron, care a afirmat săptămâna trecută, în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina are dreptul să folosească armele din ajutorul militar britanic pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe, ambasadorul britanic "a fost avertizat că, în cazul atacurilor ucrainene asupra teritoriului rus cu arme britanice, răspunsul ar putea viza orice instalație și echipament militar britanic pe teritoriul Ucrainei sau în afara acestuia".

"Rusia interpretează declarațiile lui Cameron ca pe o confirmare a unei escaladări grave și a unei implicări crescânde a Londrei în acțiunile militare în favoarea Kievului", se arată în același comunicat al Ministerului rus de Externe.

De asemenea, ministerul consideră afirmațiile "belicoase și provocatoare" ale ministrului britanic de externe ca pe o "recunoaștere implicită a implicării țării sale în conflict". Prin urmare, ambasadorul britanic a fost atenționat cu privire la "consecințele catastrofice" ale acestor pași ostili ai Londrei.

 

Marea Britanie a anunțat recent cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate

 

2. Imagine gr... (racheta-storm-shadow_70149000.jpg)

Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat recent cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei. Acesta include ambarcațiuni, rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate. Sunak va sosi marți în Polonia și va anunța o creștere masivă a sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv 500 de milioane de lire sterline în fonduri militare suplimentare și cea mai mare livrare de echipamente din istoria Regatului Unit.

Cel mai mare pachet de echipamente militare pe care Marea Britanie îl furnizează include:

60 de ambarcațiuni, inclusiv bărci de raid; peste 1.600 de rachete de atac și de apărare aeriană, precum și rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune; peste 400 de vehicule, inclusiv 160 de blindate de tip Husky; alte 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren; aproximativ 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Marea Britanie a fost prima care a furnizat rachete NLAW, prima care a oferit tancuri moderne și prima care a trimis rachete cu rază lungă de acțiune. 

CITEȘTE ȘI: Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel