Rusia amenință că orice transport de arme către Ucraina este o țintă legitimă

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reiterat avertismentul rus împotriva țărilor care trimit arme în Ucraina, afirmând că toate transporturile de arme către Ucraina vor fi considerate „ținte legitime”, pe care armata rusă le poate ataca.

„Am spus în mod clar că (a distruge) orice transport care se deplasează pe teritoriul ucrainean, despre care am crede că poartă arme, ar fi un joc corect”, a declarat vineri Lavrov, într-un interviu pentru Russia Today. „Acest lucru este clar pentru că implementăm operația al cărei scop este  eliminarea oricărei amenințări la adresa Federației Ruse care vine de pe teritoriul ucrainean”.

Comentariile lui Lavrov vin în contextul în care SUA au anunțat pregătirea pentru Ucraina a unui nou pachet de armament și echipamente, în valoare totală de 800 de milioane de dolari, precum și a demersurilor recente ale Washingtonului pentru sprijinirea Ucrainei cu sisteme antiaeriene de rază mai mare, precum S-300, din state est-europene, în special din Slovacia.

Pentru prima dată, în afară de rachete antiaeriene pentru sistemele portabile Stinger, sisteme portabile antitanc Javelin, muniție și echipamente de protecție individuală, SUA lucrează pentru a furniza Kievului drone Switchblade, de unică folosință. Sistemele tactice, cunoscute ca și drone kamikaze, sau loitering munition se comportă ca un proiectil care zboară în așteptare în jurul unei zone stabilite și, după ce ținta desemnată a fost localizată, atacă prin impact direct însoțit de detonarea încărcăturii explozive transportate.

 

Rusia amenință că va bombarda convoaiele cu arme americane

 

Declarații similare lui Lavrov au fost făcute astăzi de adjunctul acestuia, Serghei Riabkov, care a declarat: „Am avertizat SUA că inundarea Ucrainei cu arme din unele țări, orchestrată de SUA, nu este doar o mișcare periculoasă, ci și o acțiune care face aceste convoaie ținte legitime.”

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a reacționat vineri la comentariile lui Lavrov, în timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă.

„Este o amenințare pe care a mai făcut-o și înainte”, a spus Psaki, subliniind că forțele americane și aliate nu vor fi cele care transportă armele în Ucraina. „Nu există trupe americane care operează în interiorul Ucrainei. Forțele noastre sunt pe teritoriul NATO, la fel și forțele NATO sunt pe teritoriul NATO […] Vom urmări cu atenție dacă vor îndeplini această amenințare”, a precizat  aceasta.

SUA și alți membri ai NATO au trimis mii de lansatoare antiaeriene și antitanc portabile în Ucraina în săptămânile înainte ca Rusia să-și înceapă invazia. Acestea au ajutat forțele ucrainene să producă pierderi grele trupelor și vehiculelor militare ruse în cele trei săptămâni de luptă.

Până vineri, Ucraina a evaluat că Rusia a pierdut în luptă în jur de 14.200 de militari, 93 de avioane, 112 elicoptere, 12 drone, 450 de tancuri, 1.448 de vehicule blindate, 205 piese de artilerie, 43 de sisteme antiaeriene, 72 de lansatoare multiple de rachete (MLRS), trei ambarcațiuni ușoare și alte 950 de vehicule.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel