Rusia acuză SUA că a declanșat un război hibrid împotriva ei și se plânge că „sistemele americane HIMARS sunt folosite peste tot de Ucraina”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene

Ministerul de Externe rus a criticat joi SUA şi Marea Britanie pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia, calificând acest sprijin drept parte a 'războiului hibrid' dus de ţările NATO împotriva Rusiei, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Washingtonul a pus la dispoziţia Ucrainei instructori care au ajutat forţele Kievului să utilizeze sisteme avansate de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că aceste rachete, care au o rază de acţiune mai mare şi sunt mai precise decât alte arme de artilerie, sunt utilizate 'pe scară largă' de forţele ucrainene.

'Forţele ucrainene utilizează HIMARS primite din SUA peste tot', a remarcat Zaharova, adăugând că Washingtonul a 'trimis în secret instructori' în Ucraina pentru a ajuta forţele ucrainene să înveţe cum să utilizeze şi să ţintească cu noile arme, ceea ce a dus la tiruri asupra noi ţinte civile în zonele controlate de Rusia, susţine ea.

Ambele părţi neagă că vizează civili şi zone rezidenţiale în conflictul care durează de aproape cinci luni, notează Reuters.

 

SUA au declarat că opt sisteme HIMARS vor putea fi operate către jumătatea lunii iulie de către forţele ucrainene



SUA au declarat că opt sisteme HIMARS vor putea fi operate către jumătatea lunii iulie de către forţele ucrainene. O serie de analişti militari cred că noile arme ar putea schimba evoluţia situaţiei din teren, iar Kievul spune că a folosit deja rachete de acest tip pentru a distruge mai multe depozite de muniţii ruseşti în estul Ucrainei.

Zaharova a criticat de asemenea decizia Marii Britanii de a aduce sute de militari ucraineni în Regatul Unit pentru instruirea lor în mânuirea noilor arme. Noua iniţiativă a Londrei de a forma până la 10.000 de soldaţi ucraineni în cursul lunilor următoare face parte din 'războiul hibrid' al Occidentului împotriva Moscovei, a spus ea.

Rusia a declanşat o invazie militară în Ucraina la 24 februarie, primul act de agresiune de acest gen împotriva unui stat suveran în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel