Rusia acuză Minskul de provocări după arestarea mercenarilor Wagner și compară Belarusul cu o țară din lumea a treia

Darius Muresan / 08 aug 2020 / 20:03

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, a avut o reacție virulentă la adresa Belarusului, ca urmare a reținerii celor 33 de mercenari din Wagner Group.

Declarațiile Mariei Zakharova au loc în contextul în care în urmă cu doar două zile aceasta a cerut eliberarea imediată și întoarcerea la Moscova a mercenarilor ruși arestați în Belarus.

Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko îi acuză pe mercenarii ruși din Wagner Group, cunoscuți după ocuparea ilegală a Crimeei și ca „omuleții verzi”, că plănuiau să organizeze „un masacru” la Minsk înaintea alegerilor prezidențiale.

Alegerile prezidențiale din Belarus vor avea loc mâine, 9 august.

De partea cealaltă Moscova neagă vehement că cei reținuți ar fi din Wagner Group și a anunțat sec că e vorba despre cetățeni angajați ai unei firme de securitate privată care se deplasau spre America de Sud. 

Maria Zakharova acuză Belarusul de „provocări demne de un stat din lumea a treia”. Reacția diplomatului rus e printre cele mai vehemente reacții la adresa Minskului de la izbucnirea scandalului.

„Povestea celor 33 de cetățeni ruși arestați în Belarus a agitat spațiul internațional încă de săptămâna trecută. Ea a fost prezentată ca fiind o operațiune a Rusiei pentru a destabiliza o țară vecină”, a precizat Zakharova, citată de Tass. Reprezentanta Kremlinului a adăugat că ceea ce a făcut Belarusul e o provocare asemănătoare statelor din lumea a treia. Aceasta a reiterat faptul că nu există dovezi împotriva cetățenilor ruși arestați.

Maria Zakharova a menționat că e inacceptabil ca arestarea cetățenilor ruși să fie folosită în scopuri electorale în Belarus.

CITEȘTE ȘI: Lukașenko arestează tot. Mai mulți cetățeni americani au fost reținuți în Belarus înainte de alegeri

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy