Rusia acuză că drone Global Hawk și MQ-9 Reaper ale SUA au ajutat vedete ucrainene să atace nave ruse în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Crucișătorul Moscova, în timpul unor exerciții militare, sursă foto: Ministerul Apărării din Moscova
Crucișătorul Moscova, în timpul unor exerciții militare, sursă foto: Ministerul Apărării din Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.02.2022, că 16 vedete aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei au încercat să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în apropierea Insulei Șerpilor, folosind tactica roiului.

“În seara zilei de 25 februarie, în timpul evacuării (!) de pe Insula Șerpilor a celor 82 de militari ucraineni, care au depus armele în mod voluntar, 16 vedete ale Forțelor Navale ucrainene au întrebuințat tactica roiului, încercând să atace nave de luptă ale FRMN”, a precizat sâmbătă reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Potrivit declarațiilor acestuia, care au fost preluate de agenția de presă Interfax, o parte dintre vedetele atacatoare ale Ucrainei au acționat sub acoperirea navelor civile.

“Scopul acestui atac a constat, în primul rând, în răzbunarea pe militarii ucraineni care au depus armele și acuzarea ulterioară a armatei ruse că a ucis prizonierii. În urma luptelor navale, șase vedete aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei au fost distruse”, a menționat Konashenkov.

Partea rusă a informat că niciunul dintre cei 82 de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor nu a fost rănit în timpul incidentului.

 

Rusia acuză că drone RQ-4 Global Hawk și MQ-9A Reaper americane au coordonat atacul vedetelor Ucrainei asupra navelor sale din Marea Neagră care trasportau „pașnic” prizonierii

 

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului rus al Apărării apreciază că drone americane de atac și cercetare i-au ajutat pe militarii ucraineni să atace navele FRMN.

“Vreau să atrag atenția asupra unui lucru. În timpul atacului vedetelor ucrainene, în raionul provocării se aflau drone strategice ale SUA de tip RQ-4 Global Hawk și MQ-9A Reaper”, a spus Konashenkov.

“Este foarte probabil ca dronele americane să fi fost cele care au direcționat vedetele ucrainene către navele FRMN”, a concluzionat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

Comentariul autorului: După cum au anunțat anterior reprezentanții ruși, în zilele trecute, în zona Insulei Șerpilor s-au aflat nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova și nava de patrulare Dmitry Rogachev.

De la bordul acestora a fost executat foc de avertisment în direcția Insulei Șerpilor, pentru a forța subunitatea de grăniceri ucraineni de pe insulă să predea armele.

Ucraina s-a afirmat că pe Insula Șerpilor se aflau 13 militari ucraineni, care au fost uciși în urma intervenției forțelor ruse.

Ulterior, militarii ruși au informat că, în cursul zilei de sâmbătă, cei 82 de grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor au fost aduși la Sevastopol, la bordul remorcherului de salvare Sakhter al FRMN, și urmează să fie eliberați, fără însă să prezinte vreo dovadă asupra acestor informații.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel