Rusia a trimis în Marea Mediterană încă o navă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data publicării:

Surse locale turcești au anunțat pe Twitter că, pe 13.10.2020, nava mică purtătoare de rachete, Ingushetia, a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a început traversarea Strâmtorii Bosfor, îndreptându-se spre Marea Mediterană.

Nava a fost introdusă în dotarea flotei pe 28 decembrie 2019, devenind a 14-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr a FRMN. Aceasta este prima ieșire a navei din Marea Neagră, de la intrarea în serviciul de luptă.

Ingushetia este a opta navă Proiect 21631, clasa Buyan-M, construită pentru Forțele Navale ale Federației Ruse. Aceasta aparține Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete - Sevastopol din cadrul Bazei Navale Crimeea - Sevastopol a FRMN.

Deocamdată, nici sursele oficiale rusești și nici mass-media rusă nu au prezentat niciun fel de informații despre deplasarea navei în Marea Mediterană, unde va îndeplini misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Începând din anul 2013, în estul Mării Mediterane și în portul Tartus din Siria acționează o escadră rusească, formată din aproximativ 15 nave de luptă și auxiliare, majoritatea din compunerea FRMN. În baza unei solicitări a președintelui rus, Vladimir Putin, aceasta trebuie să includă permanent cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Ca urmare a acestui fapt, în ultimii ani, din compunerea escadrei au făcut parte permanent cel puțin trei sau patru platforme de acest tip, între care două submarine.

De regulă, gruparea rusă este condusă, prin rotație, de una din cele trei fregate Proiect 11356 ale FRMN. Acestea îndeplinesc misiuni în regiune pentru perioade de aproximativ trei luni.

La sfârșitul lunii septembrie, în portul Tartus a sosit fregata Amiral Essen, care a înlocuit fregata Amiral Makarov, prezentă în regiune din luna iunie 2020. Deocamdată, nu există informații despre plecarea din zonă a fregatei Amiral Makarov, care, în mod normal, trebuia să revină la Sevastopol de mai mult de o săptămână.

De asemenea, în portul Tartus s-au aflat două submarine Proiect 636.3 ale FRMN, respectiv Novorossiysk și Rostov pe Don, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. După cum au informat recent pe Twitter diverși utilizatori, unul dintre submarine a ieșit din Marea Mediterană pe 09.10.2020, însoțit de remorcherul Căpitan Gurev al FRMN. Se pare că este vorba despre submarinul Novorossiysk, care se deplasează pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt. Potrivit unor surse letone, acesta a ajuns deja în Marea Baltică.

În Marea Mediterană ar fi trebuit să revină submarinul Stary Oskol, care a fost primul submarin Proiect 636.3 din cele șase ale FRMN supus unui proces de reparații la Șantierul Naval din Kronștadt, începând din luna ianuarie 2020. Însă, din luna iulie, reprezentanții ruși nu au mai prezentat niciun fel de informații despre acesta.

De altfel, trebuie remarcat faptul că, în ultima perioadă, oficialii ruși nu mai prezintă informații detaliate despre deplasarea navelor de suprafață și submarinelor, cel puțin în zona Mării Negre și a Mării Mediterane. Singurele date despre mișcările acestora apar în sursele de monitorizare a strâmtorilor din cele două mări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel