Armata Rusă se întoarce la 1940: Trupe OMON, folosite contra propriilor militari, iar tactica Wagner de la Soledar ar putea fi aplicată pe scară largă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Încă din primele luni ale invaziei ruse din Ucraina au circulat informații privind așa-numitele ”detașamente de blocare”, formate în special din cecenii lui Kadîrov, care aveau ca scop împiedicarea militarilor ruși să fugă de pe front.

Practica de a împiedica fuga de pe front a propriilor trupe nu este una nouă, fiind folosită de sovietici și în al Doilea Război Mondial.

Acum se pare că rușii apelează la forțele de intervenție rapidă, mai exact la unitățile speciale SOBR din cadrul Rosgvardia, cunoscute în perioada 2002-2011 ca OMON - trupele speciale ale Poliției (Detaşamentul Mobil pentru Operaţiuni Speciale), aflate atunci în subordinea Ministerului de Interne. Practic, SOBR sunt unități puternic înarmate și antrenate, folosite împotriva unei game largi de amenințări interne, de la terorism, la reprimarea protestelor.

Foto: Forțele speciale OMON ale Belarusului, folosite împotriva protestatarilor din vara lui 2020

Astfel, potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din direcția Tavria, col. Oleksi Dmitrașkivski, Rusia a transferat în Donețk o unitate specială de reacție rapidă  pentru a înnăbuși revoltele din armata rusă.

”Se cunoaște că ieri unitatea „SOBR” (Spetsialniy Otryad Bystrovo Reagirovaniya - Structura Specială de Reacție Rapidă n.r.) s-a îndreptat în direcția Donețk, venind din zona rusă. Acest lucru nu este legat de a răspunde la un atac împotriva statului rus. Această unitate a sosit pentru a potoli revoltele (din rândul trupelor ruse n.r.)", arată oficialul, citat de media ucraineană.

Până în acest moment, informația nu a a fost confirmată și din alte surse.

 

Practica Wagner a fost testată cu succes și va fi folosită la scară largă în următorul atac al Rusiei

 

Oficialii ucraineni, dar și analiștii ISW continuă să avertizeze cu privire la intenția Rusiei de a desfășura o operațiune ofensivă decisivă în Donbas în februarie și/sau martie.

Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andri Yusov, a declarat la 1 februarie că Ucraina se află în fața  unei iminente ”faze foarte active” de luptă, care va avea loc în următoarele două luni. Yusov a menționat că starea proastă a echipamentului militar rusesc va forța comandamentul militar rus să arunce în față un număr mare de militari ca să depășească la număr apărătorii ucraineni.

Cu alte cuvinte, tactica aplicată de trupele Wagner va fi aplicată la scară largă: pentru a obține câștiguri teritoriale, rușii încearcă să compenseze carențele tehnologice cu zeci de mii de militari trimiși în valuri, pe post de ”carne de tun”.

Colonelul ucrainean Serhiy Hrabskyi a declarat că Rusia nu are suficiente forțe pentru a conduce un atac de-a lungul întregii linii de front de 1.500 km în Ucraina și își va concentra eforturile pe acapararea regiunilor Donețk și Luhansk, mai arată ISW.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel