Rusia a trimis 300 de instructori militari suplimentari în Republica Centrafricană

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia a anunţat marţi că a trimis 300 de instructori militari suplimentari în Republica Centrafricană, unde susţine regimul în funcţie, după o ofensivă a unor grupări rebele descrisă de guvern drept 'tentativă de lovitură de stat', relatează AFP.

'Pentru a ajuta Bangui să întărească capacităţile defensive ale Republicii Centrafricane, Rusia a răspuns rapid cererii guvernului (centrafrican) şi a trimis 300 de instructori suplimentari pentru formarea armatei naţionale', a comunicat Ministerul de Externe.

Diplomaţia rusă a precizat că a notificat această decizie Comitetului Consiliului de Securitate al ONU, creat prin rezoluţia 2127 referitoare la sancţiunile împotriva Republicii Centrafricane.
Cu o zi în urmă, un diplomat rus de rang înalt, Mihail Bogdanov, a declarat că Moscova nu a trimis trupe la faţa locului, însă deţine acolo personal în baza unor acorduri 'privind formarea de cadre şi munca instructorilor noştri', transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bangui, Ange Maxime Kazagui, anunţase venirea a 'câteva sute' de soldaţi ruşi şi de echipamente grele în cadrul unui acord de cooperare bilaterală, fără însă a preciza numărul lor şi nici data sosirii.

Contactat de AFP, Ministerul rus al Apărării nu a dorit să comenteze.

Marţi, diplomaţia rusă şi-a exprimat 'serioasa îngrijorare' faţă de evenimentele din ultimele zile, care au dus la o 'gravă degradare a situaţiei de securitate a acestui stat'.

În Republica Centrafricană, marcată de un război civil sângeros, grupări armate ocupă peste două treimi din teritoriu. Trei dintre cele mai puternice grupări au atacat vineri axe rutiere vitale pentru aprovizionarea capitalei Bangui şi au anunţat o alianţă, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative de duminică.

Gărzi private de securitate angajate de companii ruseşti asigură deja protecţia preşedintelui Faustin Archange Touadéra, candidat la un nou mandat, iar instructori ruşi antrenează forţele armate ale acestei ţări cu 4,9 milioane de locuitori, printre cele mai sărace din lume.

Rwanda a anunţat la rândul său trimiterea de trupe în Republica Centrafricană pentru a-şi proteja Căştile Albastre de acolo.

Imaginile privind sosirea trupelor ruse în Republica Centrafricană au fost difuzate pe mai multe conturi de Twitter care, la scurt timp după aceea, au fost blocate. Conform postărilor militarii ruși au sosit și cu două vehicule blindate BRDM-2 transportate cu un avion AN-124-100 al Rusiei.

2. -imagine fara descriere- (brdm-2_apcs_car_minusca_49332700.jpg)

Citește și: Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în Africa. Crearea unei baze logistice pentru forţele navale ruse în Sudan, pe repede înainte

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel