Rusia a stocat peste 800 de rachete în Crimeea. Cât de pregătită este Ucraina pentru viitoarele atacuri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Avenger, DoD
Sistem Avenger, DoD

Rusia a desfășurat peninsula Crimeea ocupată un centru puternic de resurse militare.

Potrivit oficialilor ucraineni, rușii au concentrat peste 800 de rachete în Crimeea ocupată pentru a fi utilizate în această iarnă împotriva infrastructurii ucrainene, pentru a slăbi voința populației prin ”teroare energetică”.

Rachetele stocate în Crimeea sunt de tip aer-sol, lansate din aeronave, și sunt împrăștiate la diferite baze aeriene unde pot fi încărcate în avioane.

„Ne bazăm pe datele Direcției Principale de Informații (a Armatei - GUR/HUR). Știm că inamicul a desfășurat un centru puternic de resurse militare în Peninsula Crimeea, în special, acolo sunt concentrate și rachete de tip Kalibr și Onyx (pe lângă rachete cu bazare aeriană). Potențialul inamicului se acumulează - asta este evident ", a declarat Natalia Humeniuk, șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei.

„Vorbim, în total, despre disponibilitatea a peste 800 de rachete  pentru a fi folosite de inamic pentru teroarea energetică”, a subliniat Humeniuk.

O măsură complementară luată de Ucraina este că o parte din transformatoarele de rezervă sunt păstrarate în Polonia și România, astfel încât acestea să fie în siguranță până în momentul în care sunt necesare, așa cum relata săptămânile trecute publicația Unian.

 

Cum s-a pregătit Ucraina

Sistem sovietic 9K33 Osa / wikimedia, Sevda Babayeva 

Ultimele două sisteme de apărare aeriană IRIS-T, ce vor fi furnizate de Germania până la sfârșitul anului, vin să completeze -poate - cel mai diversificat sistem antiaerian din Europa.

Chiar și așa, Ucraina nu are suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a acoperi întreg teritoriu, dar marile orașe și punctele de infrastructură critică sunt bine protejate.

”Protecția capitalei Kiev (acolo unde sunt multe instituții și întreprinderi de stat) împotriva bombardamentelor inamicului este una dintre problemele prioritare”, declara săptămânile trecute purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat.

La rândul său, șeful Administrației Militare a Orașului Kiev Serhiy Popko a explicat particularitatea „Domului de Fier” din jurul capitalei Kiev- o combinație pe mai multe niveluri de sisteme de apărare aeriană.

Pentru protejarea Kievului există mai multe straturi de apărare aeriană, formate dintr-un mix de echipamente occidentale și sovietice:

Sisteme de apărare antiaeriană NASAMS. Foto: Kongsberg Group

În primul rând, sisteme antiaeriene ultra-mobile: occidentale ”Avanger”, dublate de sistemele sovietice ”9K33 Osa”, care asigură protecția împotriva dronelor care zboară la o altitudine mică;

Acestea sunt dublate de sistemele MANPADS (Sistemele portabile de apărare aeriană): „Piorun”, „Igla”, „Strila”, „Stinger”, „Martlet”, RBS-70;

Împotriva țintelor care zboară cu o viteză scăzută au fost poziționate tunuri antiaeriene, precum sistemele șenilate "Gepard" și "Shilka" sau tunul antiaerian fix ZU-23.

Ultimul strat este format din sistemele de rachete antiaeriene: S-300, "Buk", "S-125", "NASAMS", "IRIS-T", "Crotale", "Patriot".

Sistemul european franco-italian SAMP-T s-ar părea că a fost alocat altor obiective din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel