Cu imaginea făcută praf de ”reușita” Kinzhal în Ucraina, propaganda rusă a prezentat racheta antiradar Kh-31 PD

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta antiradar Kh-31
Racheta antiradar Kh-31

În pofida efortului major depus pentru susținerea campaniei militare din Ucraina, industria rusă reușește să apară sporadic pe piața externă de armament cu noi produse. Este adevărat că majoritatea sunt proiecte finalizate anterior invadării Ucrainei, iar sancțiunile severe aplicate Rusiei de comunitatea internațională n-au apucat să se răsfrângă asupra derulării lor. 

Un astfel de proiect este racheta supersonică antiradar cu rază medie de acțiune Kh-31PD (Kh-31AD/Kh-31 Mod 2) destinată distrugerii radarelor sistemelor de apărare antiaeriană cu rază medie și lungă de acțiune, radarelor de avertizare timpurie și a radarelor de control al operațiunilor aeriene.

Compania rusă Rosoboronexport a lansat recent o prezentare a acestei rachete destinate exportului, despre care spune că poate fi adaptată pentru a deveni un „ucigaș de AWACS-uri”, respectiv o rachetă aer-aer cu rază lungă de acțiune care poate lovi sisteme aeropurtate de avertizare și control aerian.

“A fost necesară proiectarea la un nivel tehnologic nou și modernizarea astfel încât să poată face față eficient misiunilor sale”, declară producătorul apreciind că aceasta poate câștiga un eventual “duel” cu sistemul american de apărare antiaeriană Patriot.

În multe privințe, Kh-31 este o versiune cu dimensiune înjumătățită a renumitei P-270 Moskit (SS-N-22 „Sunburn”) și se pare că aspectul a fost proiectat de același designer. Racheta are o formă convențională, cu aripi cruciforme și suprafețe de control realizate din titan.

Kh-31PD (“Kh-31 Mod 2”) zboară cu o viteză de peste 3 Mach (peste 1.000 de metri pe secundă). Imediat după lansare, un propulsor cu combustibil solid accelerează racheta până la 1,8 Mach, după care acesta este aruncat.

Racheta este echipată cu un sistem modern de ghidare combinat, inclusiv un sistem de control inerțial și un cap cu autoghidare cu radar pasiv de gamă largă. Sistemul de ghidare al rachetei permite căutarea și interceptarea semnalelor radio emise de ținte într-o bandă largă, precum și urmărirea țintei și generarea de semnale pentru ghidarea acesteia după lansare.

Radarul de căutare poate funcționa în mod de căutare automată sau de control extern. Dacă sesizează radiații electromagnetice provenite de la un radar inamic, racheta poate efectua o manevră evazivă de tragere de până la 10 G.

Descarcă aplicația DefenseRomania de aici: iOS (App Store)   Android (Magazin Play)

Kh-31, o rachetă versatilă 

De-a lungul timpului, au fost dezvoltate mai multe variante ale rachetei sovietice de bază Kh-31 (AS-17 „Krypton”), care a reprezentat și prima rachetă supersonică antinavă lansată de pe  aeronave tactice, precum MiG-29 sau Su-27.

Versiunea Kh-31A este echipată cu sistemul radar activ de ghidare rezistent la bruiaj ARGSN-31, capabil să distingă ținta dintr-un grup omogen și dens de ținte.

Kh-31P (Tip 77P) utilizează un cap de căutare pasiv, evoluează la mare altitudine pe tot parcursul zborului, permițând viteze mai mari și creșterea autonomiei până la la 110 km.

Kh-31PM este o versiune modernizată a Kh-31P cu rază de acțiune crescută și cu un nou senzor de căutare multibandă, L-130.

Kh-31PK, destinat pentru Su-27SM, Su-30MK și Su-35, atinge o viteză maximă de 900 m/s și are o rază de acțiune de 120–160 km în funcție de altitudinea de lansare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel