Rusia a lansat un satelit militar clasificat. Satelitul plasat pe orbită ar face parte din sistemul de avertizare antirachetă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Rusia a plasat cu succes, joi, pe orbită un satelit militar, despre care se crede că face parte din sistemul național de avertizare timpurie antirachetă.

O rachetă Soyuz-2 1B, având la bord o încărcătură utilă clasificată, a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk, din nordul Rusiei, la primele ore ale dimineții de 25 noiembrie (01.09 GMT), a anunțat ministerul apărării de la Moscova, fără să ofere detalii privind misiunea satelitului.

Publicațiile de specialitate apreciază că, satelitul face parte din suita de sateliți Tundra, destinată monitorizării lansării rachetelor balistice.

Site-ul internet Russian Space Web a precizat că traseul lansării de joi „se potrivește cu misiunile anterioare”, care au pus pe orbită sateliți pentru sistemul rusesc de avertizare timpurie în caz de atac cu rachete nucleare numit Kupol (Cupola).

Dezvăluit de autoritățile ruse în 2019, la patru ani după prima lansare, Kupol este proiectat să detecteze lansările de rachete balistice și să le urmărească până la punctul de impact, însă configurația sa exactă nu este cunoscută.

În 2018, SUA, care suspectează Rusia că încearcă să dezvolte arme spațiale, s-au declarat alarmate de „comportamentul foarte anormal” al unui satelit rusesc. Moscova a respins ceea ce a numit „acuzații nefondate”, potrivit site-ului internet Space War.

Săptămâna trecută, Rusia s-a confruntat cu o reacție internațională după ce a distrus un satelit, prin folosirea unei arme antisatelit, creând un nor de resturi spațiale care, a forțat echipajul de pe Stația Spațială Internațională să se adăpostească.

Până în prezent, au fost lansați cinci sateliți Tundra, inclusiv cu cel din 25 noiembrie, prima lansare având loc în 2015, iar celelalte în 2017, 2019 și 2020. Oficialii militari ruși au anunțat, anul trecut, că vor finaliza desfășurarea constelației de sateliți Tundra, numită și EKS, până în 2024.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel