Rusia a început să transfere în Crimeea navele și vedetele ucrainene capturate în portul Berdyansk din Marea Azov

Ionel Copcea |
Data publicării:

Marinarii ruși au început să remorcheze nave mici și vedete ale Forțelor Navale ucrainene către locuri de păstrare temporară și dezmembrare a sistemelor de luptă de pe acestea. Foarte probabil, dezechiparea ambarcațiunilor ucrainene va fi continuată pe teritoriul Peninsulei Crimeea, unde există infrastructura necesară pentru acest lucru.

Pe Internet a apărut o fotografie în care o vedetă rusească antidiversiune Proiect 21980 din clasa Grachonok remorchează o vedetă blindată ucraineană de tip Gyurza.

Între navele capturate de ruși se află vedete de patrulare Proiect 50300 din clasa Kalkan-M aparținând Serviciului de frontieră al Ucrainei, vedete blindate Proiect 58155 din clasa Gyurza-M, remorcherul maritim Korets, nave din clasele Donbas și Grif, precum și alte nave mici pentru zona maritimă apropiată.

Părerile experților cu privire la soarta acestei părți a Marinei ucrainene sunt foarte diferite. În timp ce o serie de surse sugerează posibilitatea transferului acestor “trofee” către Miliția Populară a așa-numitei Republicii Populare Donbas, care va dispune de acces la Marea Azov, altele estimează preluarea lor de către Flota rusă din Marea Neagră, cu toate că aceasta nu pare să aibă nevoie de ele. De asemenea, există și posibilitatea ca navele și vedetele să revină în proprietatea Ucrainei, dar fără arme și echipamente tehnice speciale.

Flota din Marea Azov aparținând Forțelor Navale ucrainene a fost capturată de militarii ruși, după ce aceștia au preluat controlul localității Berdyansk. Aici se afla Baza Navală Est, care a fost formată conform noii Doctrine maritime de apărare a Ucrainei. Potrivit surselor ruse, militarii ucraineni au părăsit instalațiile navale fără luptă, plecând din bază înainte de sosirea armatei ruse.

 

În Crimeea se mai află alte aproximativ 20 de nave și vedete ucrainene rămase în peninsulă după anexarea ilegală din 2014

 

Comentariul autorului: În portul Sevastopol din Crimeea se mai află alte aproximativ 20 de nave și vedete rămase în peninsulă în urma evenimentelor din anul 2014. După reunificarea Crimeii cu Federația Rusă, în regiune au rămas aproximativ 30 de nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei. Între acestea se aflau o serie de nave importante ucrainene, între care nava de comandament Slavutici, nava mare de desant Konstantin Olshansky, submarinul Zaporozhye, vedeta purtătoare de rachete Pridneprovie, corvetele Lutsk, Khmelnitsky și Ternopol sau dragoarele maritime Chernigov și Cherkassi.

Aceste nave mai mult îi încurcă pe militarii ruși, care sunt nevoiți să mențină pe ele echipaje de dimensiuni reduse, destinate asigurării vitalității, precum și a securității împotriva incendiilor.

La un moment dat, s-a pus problema mutării acestor nave în portul Donuslav din Crimeea, pentru degrevarea Sevastopolului și pentru întreținerea mai ușoară a navelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel