Rusia a finalizat primul submarin nuclear modernizat din clasa Yasen-M. Denumit “Kazan”, acesta a fost introdus în dotarea Flotei ruse de Nord

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 07.05.2021, submarinul nuclear Kazan, primul submarin din clasa Yasen-M, a fost introdus în compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse.

“Astăzi, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, în prezența comandantului-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov, s-a desfășurat ceremonia de primire în compunerea Forțelor Navale a submarinului nuclear Kazan, din generația a patra, clasa Yasen-M”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Interfax.

În ajunul ceremoniei de introducere în dotare a submarinului, pe 05 mai, Evmenov a aprobat certificatul de acceptare a acestuia, care confirmă finalizarea cu succes a testelor.

În luna aprilie, o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial declarase pentru agenția Interfax că submarinul Kazan urmează să mai efectueze o ieșire pe mare, după care să fie primit în înzestrare. “Predarea către flotă a submarinului este planificată pentru luna mai”, a precizat atunci sursa.

Submarinul a fost dezvoltat de Biroul de Construcții și Proiectare Malakhit și, potrivit lui Evmenov, “dispune de armamente eficiente de atac și de mijloace radioelectronice, care îi permit să îndeplinească misiuni în toate regiunile Oceanului Planetar”.

Submarinul nuclear Kazan, Proiect 855M, a fost lansat la apă în anul 2017. Termenele de finalizare a testelor au fost amânate de mai multe ori. Pe 04 martie 2021, Corporația Întrunită Constructoare de Nave (OSK) a anunțat că submarinul a finalizat toate testele și este gata pentru predarea către flotă.

Pe 19 martie, comandantul-șef al Forțelor Navale, Nikolai Evmenov, a declarat că, în anul 2021, în dotarea Forțelor Navale vor fi introduse trei submarine nucleare.

“Până la sfârșitul anului, Forțele Navale vor primi submarinul purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Oleg, clasa Borey-A, precum și submarinele nucleare Kazan și Novosibirsk din clasa Yasen-M, aflate în construcție la Sevmash”, a precizat atunci Evmenov.

Submarinele Proiect 885M din clasa Yasen-M sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și Oniks, iar în perspectivă vor fi dotate cu noile rachete hipersonice Zircon.

În luna noiembrie 2020, submarinul Kazan a lansat o rachetă de croazieră antinavă de tip Oniks, din acvatoriul Mării Albe. Anterior, submarinul lansase, tot din Marea Albă, o rachetă de croazieră de tip Kalibr, la o distanță de peste 1.000 de kilometri, asupra unei ținte terestre din Poligonul Chizha.

Comentariul autorului: Submarinul nuclear purtător de rachete de croazieră K-561 Kazan a fost introdus în dotarea Flotei de Nord, unde se află și primul submarin Proiect 855 din clasa Yasen, K-560 Severodvinsk (livrat pe 17.06.2014).

În diverse faze de construcție sau testare se mai află alte șapte submarine Proiect 885M din clasa Yasen-M. Astfel, submarinul K-573 Novosibirsk desfășoară testele de marș, urmând să fie predat Flotei din Oceanul Pacific, cel mai probabil în luna decembrie 2021. Tot pentru Flota din Oceanul Pacific se află în construcție și submarinul K-571 Krasnoyarsk, ce urmează să fie lansat la apă în luna august 2021 și să fie livrat în luna decembrie 2022.

Pentru Flota de Nord se mai află în construcție submarinele K-564 Arkhanghelsk, K-??? Ulianovsk și K-??? Voronezh, iar pentru Flota din Oceanul Pacific submarinele K-??? Perm și K-??? Vladivostok. Acestea urmează să fie predate progresiv Forțelor Navale, până în anul 2028.

Alături de fregatele Proiect 22350, submarinele Proiect 885M vor fi primele platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon, care vor fi introduse în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. În a doua parte a anului 2021, submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord se va alătura testelor de stat ale rachetei, urmând să efectueze mai multe lansări, inclusiv din imersiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel